Kefir vs jogurt: Šta je zdravije piti ovih dana?

25.11.2020

08:19 >> 08:15

0

Autor: Z. A.

Kefir vs jogurt: Šta je zdravije piti ovih dana?
Copyright Pexels

Čak i ako vas ne zanima zdrava ishrana, sigurno ste već čuli koliko je važno koristiti namirnice bogate probioticima. Probiotici su dobri za creva, a njihove prednosti su velike, dobri za probavu, imunski sistem i dugoročno za mozak. Dve namirnice bogate probioticima jesu kefir i jogurt.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Pokreće metabolizam i drži sitost: Nutricionisti otkrili najzdraviji doručak

Imaju puno sličnosti – i jedan i drugi su fermentisani mlečni proizvodi. Često stoje jedan pored drugog u samoposluzi. Ali postoji nekoliko ključnih razlika između njih, uključujući način na koji se prave, za šta se mogu koristiti i količina dobrobiti za creva koje omogućuju.

Dijetetičarka Andrea Matis je u razgovoru za „Well and Good“ objasnila razliku između njih, ali i donela vlastitu presudu o tome koji je od njih pravo probiotičko blago, odnosno ko bi odneo pobedu u ovom takmičenju.

Kako su izrađeni i kada ih treba koristiti

Matis objašnjava da iako se kefir i jogurt fermentišu iz mleka, jogurt se fermentiše isključivo bakterijama, dok kefir fermentiše i bakterijama i kvascem.

Kada je posredi jogurt, postupak uključuje zagrevanje mleka, dodavanje žive kulture (koja sadrži bakterije), puštanje jogurta da se stegne i hlađenje. Da biste napravili kefir, potrebna su vam zrna kefira koja sadrže i bakterije i kvasac. Nakon što dodate kašičicu zrna kefira u šoljicu mleka, pokrijete i pustite da odstoji 24 sata, tada imate svoj kefir.

– Razlika u načinu izrade menja i ukus i teksturu – kaže Mathis i dodaje – Jogurt je gušći i kremastiji, dok je kefir više tečan.

Što se tiče ukusa, kaže da kvasac u kefiru čini nešto oštriji ukus od jogurta, koji je blažeg ukusa.

Profimedia

Koliko se razlikuju po nutritivnoj vrednosti

Što se tiče prehrambenog sastava, Matis kaže da imaju neke prednosti koje se preklapaju, ali postoje i druge osobine koje ih razlikuju.

I jedan i drugi su dobri izvori proteina, kaže ona: – Ako je to razlog zašto tražite kefir ili jogurt, jednostavno bih odabrala onaj koji vam više odgovara po ukusu i teksturi jer su oboje bogato hranjivim materijama.

Običan kefir ima osam grama proteina po jednoj šoljici, a običan jogurt u proseku šest grama po porciji. I kefir i jogurt imaju slične količine ugljenih hidrata.

Matis objašnjava da, budući da se kefir proizvodi i od živih bakterija i od kvasca, dok se jogurt proizvodi samo od živih kultura bakterija, kefir ima veću probiotičku korist.

Zapravo može imati tri puta više probiotika od jogurta.

Dakle, ako stvarno želite da se počastite dobrim crevnim bakterijama, kefir će biti bolji izbor.

Kefir takođe sadrži više kalcijuma, što je važno za zdravlje kostiju i srca. Naime, on ima 300 miligrama kalcijuma po porciji, dok jogurt ima 180 miligrama po porciji. Kefir je takođe bogatiji vitaminom A, koji je važan za zdravlje očiju, kostiju i imunitet.

ČITAJTE I: Postoji čak 11 razloga zašto je dobro popiti čašu vode sa limunom na prazan stomak

Ipak, ako imate mlečnu netoleranciju ili osetljivost, konzumiranje kefira ili jogurta može dovesti do nadutosti, zatvora ili proliva.

I kefir i jogurt izvrsni su za zdravlje creva. Za koji god da se odlučite, učinićete uslugu svojim crevima, a to znači da ćete imati koristi i za celo telo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike