Matičarke iz Pirota glavne zvezde modne revije koja slavi etno-glamur: Cela Srbija oduševljena

22.08.2021

14:20 >> 15:28

0

Verujemo da bi se svim mladencima dopalo da ih ovako odevene matičarke dočekaju na dan sklapanja braka

Matičarke iz Pirota glavne zvezde modne revije koja slavi etno-glamur: Cela Srbija oduševljena
Copyright Printscreen/Youtube

Ona je u svoje kreacije utkala kulturno nasleđe naše zemlje i pokazala da takve haljine i dalje mogu da izgledaju moderno i urbano.

Pre nekoliko dana dizajnerka Silvana Tošić održala je u Pirotu reviju “Made in Pirot”, a ovom prilikom je predstavila kolekciju pod nazivom “Etno-glamur”. Njen rad inspirisan je tradicijom, kao i autentičnim predivnim šarama pirotskog ćilima.

pročitajte još

Tako je na najlepši mogući način spojila savremene trendove i urbanu odeću sa etno motivima, a njene kreacije su na pisti nosile istaknute Piroćanke i Piroćanci, ali i “obične” žene, devojke, muškarci i deca umesto profesionalnih modela.

-“Etno- glamur” je manje moda, a mnogo više oda pirotskom ćilimu i njegovim umetnicama – tkaljama. Verujem i sigurna sam da duhovna snaga Pirota leži u šarama ćilima. To je amanet naših baka i prabaka, to je amajlija koja nas štiti i koju ne smemo da zaboravimo, niti da je samo čuvamo u fiokama i muzejima. Ovu lepotu, ova umetnička dela moramo stalno da pokazujemo i Srbiji i svetu. Fascinacija šarama pirotskog ćilima u svetu nije utopija, to je realnost. U to sam se i sama uverila 2019. godine u prestonici mode, Parizu. Ako je Pariz prestonica mode, slobodna sam da kažem da je Pirot prestonica tradicionalne mode – rekla je Silvana Tošić, a prenose “Pirotske vesti”.

A trenutak koji je izmamio najveći aplauz bio je onaj kada su se na modnoj pisti pojavile matičarke grada Pirota – Pavlina, Nela i Slađana. Ove dame prošetale su u haljinama koje kreatorka Silvana vidi kao službenu odeću za rad, odnosno venčanja.

Mi mislimo da mladenci ne bi imali ništa protiv da ih u njihovom svečanom trenutku dočekaju matičarke ovako odevene.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike