Čista priroda: Ako ne želite da koristite dezodorans, ove dve moćne namirnice su odlična zamena

30.06.2021

11:20 >> 09:55

0

Autor: Z. A.

Sezona je obilnijeg znojenja, evo zdravog spasa

Čista priroda: Ako ne želite da koristite dezodorans, ove dve moćne namirnice su odlična zamena
Copyright Profimedia

Jedan od svakako najpotrebnijih kozmetičkih preparata je dezodorans. Iako se već sada mogu naći oni koji ne sadrže parabene i aluminijum (potencijalne uzročnike raka dojke), lista sastojaka koja se na njima nalazi i dalje je zabrinjavajuće duga. Međutim, srećom po nas, ipak i dalje možemo uživati u svežini tokom celog dana, a da ne koristimo fabričke dezodoranse.

Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka da napravite prirodni dezodorans.

Naravno, dezodorans je deo naše svakodnevne beauty rutine i to kao retko koji drugi proizvod za negu. Međutim, poslednjih godina su kritike njegovih (katkad štetnih) sastojaka postajale sve glasnije. Ali čini se da je sada pronađena alternativa – i to na potpuno prirodnoj osnovi: limeta i soda bikarbona.

Pixabay

Soda bikarbona

Soda bikarbona, skrob i kokosovo ulje jedino je što vam je potrebno za pravljenje domaćeg dezodoransa koji će vam omogućiti svežinu tokom celog dana

Sastojci:

20 g sode bikarbone

16 g skroba

35 g devičanskog kokosovog ulja (možete da ga nađete u boljim prodavnicama zdrave hrane).

U maloj posudi pomešajte sodu bikarbonu i skrob. Dodajte kokosovo ulje i mešajte dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Prebacite u manju plastičnu posudu (možete i u papirni kalup za mafine) i ubacite u frižider. Sačekajte dok se ne stvrdne.

Kada se smesa stvrdne, izvadite je iz kalupa i dobili ste dezodorans. Ukoliko imate praznu tubu od fabričkog dezodoransa (na dnu se nalazi točkić pomoću kojeg se dezodorans pomera ka gore), smesu možete ubaciti i u nju.

Dobijeni dezodorans možete čuvati u hermetički zapakovanoj posudi u frižideru, ako želite da bude čvrst ili na sobnoj temperaturi, ako želite da ga koristite kao losion.

Ovaj dezodorans deluje podjednako efikasno kao bilo koji kupovni i ne ostavlja tragove na odeći. Ako se držite mera iznad, ova količina bi vam bila dovolja za mesec i po do dva.

Pexels

Limeta

Limeta nije prikladna tek kao sastojak finih letnjih koktela, nego je dobra i kao domaća zamena za dezodorans. Ali u čemu je kvaka?

Evo kako funkcioniše

Prerežite običnu limetu i nanesite sok na pazuhe odmah nakon tuširanja (ali ne i nakon brijanja!). Ako vam se taj postupak ne sviđa, možete staviti na vatu čist sok limete i naneti ga potom na pazuhe. Trajna suvoća i svežina trebalo bi da budu rezultat ove „uradi sama“ beauty varijante.

Ovako deluje limeta

Nema sumnje da ovaj beauty savet ima smisla. U krajnjoj liniji, dodaci od limete ne nalaze se bez razloga u mnogim kozmetičkim proizvodima. Kao prvo, imaju prijatno svež miris, a kao drugo, inhibiraju neprijatne mirise. I treće, kiselina koju sadrže menja pH vrednost kože, tako da se bakterije (koje su zaslužne za miris znoja) teže mogu nastaniti na koži. Plus, limeta je posebno efikasna kao prirodni sastojak u dezodoransima jer osujećuje učinak zatvaranja pora mnogih antiperspiranata.

Međutim, morate biti oprezni: ako se izlažete jakoj sunčevoj svetlosti, brzo se može pojaviti foto-alergijska reakcija, takozvani „margarita dermatitis“. Osip ne samo da izgleda neugledno, nego jako šteti koži. Prirodni dezodorans nije baš dobra alternativa za leto. Dakle, u vrućim danima nema druge nego nastaviti da koristite klasičan dezodorans. Srećom, sada je sve više proizvoda bez kontroverznih aluminijskih soli – a i to je nešto!

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike