Postoji razlog zbog kojeg ne bi trebalo da puštate psa da njuši zadnjicu drugog psa

11.07.2022

17:41

0

Autor: Z. A.

Obratite pažnju, nije nimalo naivno

Postoji razlog zbog kojeg ne bi trebalo da puštate psa da njuši zadnjicu drugog psa
pexels-blue-bird-7210699 - Copyright Pexels

Psi se često njuše, a koliko god to nama ponekad delovalo nehigijenski, njima je potpuno normalno. Ali čini se da postoji razlog da to ipak sprečite.

Naime, jedna naučna studija utvrdila je da njuškanje zadnjice može značajno povećati rizik od dobijanja određenog oblika raka kod muških pasa.

Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Veterinary Record" dokazuje da muški psi koji njuškaju i ližu anus drugih pasa imaju četiri puta veću verovatnoću da će dobiti sarkom nego psi koji to ne čine.
Pexels
 

- Otkrili smo da se značajan broj tumora u području usta i nosa javlja kod muških pasa. Mislimo da je to zato što muški psi preferiraju njuškanje ili lizanje ženskih genitalija - izjavila je dr Andrea Strakova sa Univerziteta Kembridž u izjavi za medije.

U poređenju s tumorima muških polnih organa, tumori ženskih polnih organa lakše su dostupni. U sklopu istraživanju analizirano je 2.000 slučajeva iz čitavog sveta, a naučnici zaključuju da povremeno njuškanje neće predstavljati opasnost, ali ipak ne treba dopustiti psu da intenzivno istražuje stražnjice drugih pasa.

Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike