Ovi predmeti u vašoj kući su veći rasadnici bakterija i prljavštine čak i od toaleta

14.09.2021

13:45 >> 14:03

0

Autor: D. R.

Prepuni su klica i bakterija, ali ih možete češće čistiti i to uz nekoliko jednostavnih saveta

Ovi predmeti u vašoj kući su veći rasadnici bakterija i prljavštine čak i od toaleta
Pexels

Iako smo istrajni u tome da operemo ruke nakon korišćenja toaleta, mnogi od nas nisu svesni da u kući ima puno stvari na kojima se nalazi isto toliko klica i bakterija.

Zapravo, postoji dosta predmeta koji imaju čak i više bakterija nego toalet, jer ne shvatamo koliko su prljavi pa ih ne čistimo tako često.

Pročitajte još

Mobilni telefon

Čak i ako nikada ne odnesete svoj mobilni u kupatilo, ipak je prekriven bakterijama od svake površine koju dodirnete. Čišćenje je vrlo jednostavno uz odgovarajuće zalihe: malo alkohola, destovane vode i krpe od mikrovlakana.

Pixabay

Istraživanje o obavljanju kućanih poslova otkrilo je da više od petine ljudi rođenih nakon 1981. čisti toalet svake četiri nedelje. Stariji čišćenje kupatila obavljaju jednom nedeljno, ali čak 54 odsto njih smatra to nepotrebnim.

Tastatura i daljinski

Koliko puta dnevno dodirnete tastaturu lap-topa ili daljinski upravljač za televizor? Baš kao i mobilni, on je prepun klica od svake stvari koju dotaknete. Čišćenje je jednostavno ako koristite dezinfekcijsku maramicu napravljenu za elektroniku.

Pixabay

Kvaka od vrata kupatila

Da li ste sigurni da baš svi iz vaše kuće operu ruke svaki put kada koriste toalet? Verovatno ne! Ne samo da kvaka od vrata kupatila obiluje bakterijama, već i sve kvake, ručke, prekidači za svetlo i električnie prekidači po kući. Brzo brisanje maramicom za dezinfekciju rešiće problem.

Daska za sečenje

Bakterije koje se prenose hranom uzrok su mnogih najčešćih bolesti u domaćinstvu. Unakrsna kontaminacija sirovom hranom, pokvarenom hranom i neopranim proizvodima dovodi do razmnožavanja bakterija.

Pixabay

Daske za sečenje, posebno drvene, možda su i najprljaviji predmeti u kući jer bakterije se utisnu u sitne rezove i udubljenja na površini. Daske za rezanje treba prati u vrućoj vodi deterdžentom nakon svake upotrebe, a za meso i povrće treba da koristite zasebne daske.

Sunđeri za pranje sudova

Kad uhvatite dašak neprijatnog mirisa, osetite miris koliformnih bakterija koje vrebaju u porama sunđera, vreme je za čišćenje ili zamenu sunđera. Stavljanje sunđera u mikrotalasnu na nekoliko minuta jednostavno neće uspeti.

Pexels

Sunđeri se moraju očistiti dezinfekcijskim sredstvom u ključaloj vodi, a najbolje je zameniti ih svakih nekoliko nedelja.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi