Postoje četiri stvari koje se ne čiste sodom bikarbonom iako ona važi za magičan prah

21.08.2021

11:20 >> 11:46

0

Zbog svog abrazivnog svojstva može da ošteti pojedine površine

Postoje četiri stvari koje se ne čiste sodom bikarbonom iako ona važi za magičan prah
Copyright Profimedia

Kada god treba očistiti neku upornu ili nezgodnu fleku, kao rešenje nameće se soda bikarbona. I zato s ponosom nosi nadimak magični prah.

Njene namene u domaćinstvu su brojne, a pored toga što je koristimo za posuđe, pravljenje sredstava za pranje mebl štofova, za dezinfekciju površina, za tvrdokorne mrlje na šporetu, sjajna je za probleme sa varenjem i za izbeljivanje zuba.

pročitajte još

Ipak, trebalo bi da znate da postoje situacije u kojima ona može naneti više štete nego koristi i to najviše zbog toga što neki materijali propadaju u kontaktu sa sodom bikarbonom.

Staklo

Soda bikarbona je fini abrazivni prah koji će ogrebati naočare i ogledala ako ih pokušate koristiti kao sredstvo za čišćenje. Umesto toga, koristite normalno sredstvo za čišćenje stakla ili sirće za čišćenje prozora ili ogledala.

Antikno srebro

Voda i soda bikarbona mogu ukloniti mrlje sa starinskog srebrnog posuđa, ali morate biti vrlo oprezni. Upotrebljavajte samo malo sode bikarbone i pomešajte je sa puno vode, jer ako je smesa previše abrazivna, oštetiće srebro – izgubiće patinu i potamneće, a to ne želite.

Pexels

Aluminijumsko posuđe

Ako imate aluminijumske lonce i šerpe, nemojte posezati za sodom bikarbonom da biste ih osvežili. Ako je reč o naslagama zagorele hrane, tada budite vrlo obazrivi, treba raditi nežno i brzo, ne sme dugo da bude u dodiru sa metalom. Aluminijum je tanak i porozan, pa soda bikarbona može prouzrokovati njegovu oksidaciju i promenu boje.

Keramička ploča za kuvanje

Ako je vaš šporet izrađen od keramičkog stakla, soda bikarbona ne sme da se koristi. Njegova abrazivna priroda ogrebaće ploču i ostaviti belu naslagu. Isto se odnosi na vrata rerne, ni njih ne treba tretirati sodom bikarbonom, a umesto nje bolje je odlučiti se za limun ili sirće.

pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike