Da li krasi i vaš dom? Ovo je najpretraživanija sobna biljka na svetu, a jasno je i zašto

14.12.2022

18:58

0

Autor: Z. A.

Mnogi ljudi mešaju je i sa biljkom koja je otrovna za mačke

Da li krasi i vaš dom? Ovo je najpretraživanija sobna biljka na svetu, a jasno je i zašto
Copyright Pexels

Decembar je na Guglu rezervisan za objavljivanje pojmova koji su se najviše pretraživali u godini na izmaku. Popularni pojmovi podeljeni su u razne kategorije, a jedna od tih kategorija su i biljke, trenutno najpopularnije one koje sprečavaju razvoj i širenje plesni u kući.

Gugl je objavio popis biljaka koje su se najviše pretraživale na globalnom nivoui pomoću aplikacije Google Lens, a na vrhu liste je - filodendron.
Osim što je jedna od najpopularnijih dekorativnih kućnih biljaka u svetu, filodendron je vrlo popularan i u našim kućama, a izgleda da postoje dva razloga zašto je ova biljka toliko tražena.

Rod filodendron sadrži stotine vrsta biljaka prekrasnog zelenog lišća. Ti listovi obično su veliki, zeleni i sjajni, a filodendron je odličan način za dodavanje tropskog šmeka u dom.

Pexels
Filodendron

Ova omiljena sobna biljka svoju popularnost zasigurno može zahvaliti i činjenici da nije zahtevna za održavanje.

Ipak, određene uslove ovoj biljci morate obezbediti ako želite da dugo krasi vaš dom.

Filodendronu osigurajte dovoljno topline i vlage blizu sunčanog prozora. Ipak, držite ga dalje od direktne sunčeve svetlosti, koja može spaliti njegovo nežno lišće.

Lišće biljke redovito brišite vlažnom krpom kako bi izgledalo i funkcioniralo na najbolji mogući način.

Zemlja u kojoj je filadendron mora biti dobro drenirana, a kada je reč o zalevanju, ova biljka voli umerenu količinu vlage u tlu. Zato filodendron zalevajte kada se gornji sloj zemlje osuši, otprilike do dubine od 2,5 cm.

Imajte na umu da i previše i premalo vode može uzrokovati opadanje lišća. U hladnijem periodu godine smanjite učestalost zalevanja.

Pexels
Filodendron

Filodendron je najbolje saditi u proleće, ali gajenje je obično uspešno u bilo koje doba godine. Jedna od njegovih prednosti je i činjenica da pročišćava vazduh, a mana mu je ta da su njegovi listovi otrovni za kućne ljubimce.

I za kraj treba napomenuti da se popularna monstera, koja je opasna za mačke, često naziva sobnim filodendronom, međutim, to nisu iste biljke. Dok filodendron ima glatke lisne ivice, kod monstere su oni uzubljeni. Ono što je slično kod obe biljke jeste način na koji se za njih treba brinuti.

Pexels
Filodendron

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike