Vreme je da zaštitite svoje biljke od hladnoće, ali pripazite na jednu stvar u kojoj mnogi greše

27.09.2022

15:43

0

Autor: D. R.

Stručnjaci savetuju da dobro pregledate svoje biljke pre nego što ih unesete u kuću i stavite pored ostalih

Vreme je da zaštitite svoje biljke od hladnoće, ali pripazite na jednu stvar u kojoj mnogi greše
vadim-kaipov-8ZELrodSvTc-unsplash - Copyright Unsplash

Kako se menjaju godišnja doba, tako se menjaju i potrebe naših biljaka, a većinu njih kad zahladi treba premestiti sa terase u zatvoreno, ali da li je to dovoljno?

Portal "Mind Body Green" nam otkriva najbolje savete stručnjaka za brigu o biljkama kada stigne hladnije vreme.

Sobne biljke treba staviti u zatvoreno kad temperatura noću padne ispod 12 stepeni Celzijusa, kaže stručnjakinja za vrtlarstvo, Lindsi Pengborn.

Pexels
 

- Većina biljaka voli temperature iznad 15 stepeni, pa imajte to na umu ako svoje biljke tokom jeseni planirate da držate na otvorenom - dodaje.

Kad dođe vreme da unesete svoje biljke, stručnjakinja Marija Faila kaže da ih prvo treba pregledati i videti da li na njima ima nekakvih štetočina. U tom slučaju treba ih isprati, pa tek onda premestiti na njihovo mesto u zatvorenom.

Pixabay
 

- Obavezno pogledajte i gornju i donju stranu lišća - napominje Marija, dodajući da pažljivo pregledate i stabljike i da uklonite mrtvo i trulo lišće gde štetočine vole da se skrivaju. Ako primetite nekoliko insekata, nežno ih uklonite, a ako dođe do zaraze biljke, za suzbijanje štetočina možete koristiti organski insekticidni sprej.

Kad su biljke lepe i čiste, još ih neko vreme za svaki slučaj držite dalje od drugih biljaka, savetuje stručnjakinja koja svoje biljke u tom slučaju drži izolovane i po nekoliko nedelja od čišćenja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike