Recept dana: Titov kolač, omiljena poslastica u kojoj su uživali maršal i Jovanka

27.08.2021

08:08 >> 08:14

0

Autor: D. R.

Divan i kremast, a kažu da je ovaj recept bio tajna u Jugoslaviji

Recept dana: Titov kolač, omiljena poslastica u kojoj su uživali maršal  i Jovanka
Printscreen/YouTube, Bokina kuhinja

Oni koji su znali Tita kažu da je obožavao kolače sa kombinacijom čokolade i kafe. U svakom segmentu života, nakon rata, Tito je slovio za velikog hedonistu, rekao je u svojoj knjizi Jože o Titu.

Niko nije siguran otkud ime “Titov kolač”, a mnogi tvrde da nekadašnji predsednik Jugoslavije uopšte nije smeo da jede orahe. Bilo kako bilo, ovaj kolač svi vole.

Sastojaci:

Za koru:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g mlevenih oraha ili lešnika
  • 5 kašika skuvane crne kafe
  • 5 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike ulja

Za prvi fil:

  • 400 ml mleka
  • 5 punih kašika brašna
  • 2 žumanca

Za drugi fil:

  • 200 g margarina
  • 10 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g otopljene čokolade
  • 3 kašičice mlevenog pečenog lešnika

Priprema:

Belanca na sobnoj temperaturi umutite sa polovinom šećera. Umitite žumanca sa ostatkom šećera i vanilin šećera. Dodajte ulje.

U brašno dodajte prašak za pecivo pa izmešajte. Dodajte jaku, hladnu crnu kafu u jaja. Izmešajte brašno i orahe. Dodajte ih u smesu od žumanaca.

Polako žicom umešajte sneg od belanaca.

Pecite u pobrašnjenom plehu u obliku po želji, na 180 stepeni, oko pola sata.

Za prvi fil, izmešajte mleko i žumance, pa polako, muteći mikserom, dodajte brašno. Skuvajte kao puding i ohladite.

Margarin dobro umutite sa šećerom i vanilinom, pa dodajte ohlađenu čokoladu.

Sjedinite oba fila. Dodajte pečeni lešnik.

Pečenu koru izvadite iz pleha, ohladite, premažite ohlađenim filom, pa pospite narendanom čokoladom i mlevenim orasima.

Bon appetit!

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi