Viski - sa ledom ili bez njega?

03.10.2020

18:32 >> 11:18

0

Otkrivamo kako najbolje da otvorite piće i uživate u aromi

Viski - sa ledom ili bez njega?
Copyright Pixabay

Oduvek je odraz stila i dok Bond nije proslavio martini, muškarci su kao jednu od manifestacija svoje muževnosti, smatrali ispijanje viskija u brojnim prilikama.

Viski, sa dve kockice leda, često se može čuti u barovima i restoranima. A da li ovo, skupo piće, treba “kvariti,” dobili smo odgovor zahvaljujući magazinu “Gušt.”

Na početku je važno naglasiti da se ovde radi o tome da njegova aroma i tekstura makimalno dođu do izražaja. Zato se dodavanje leda u single malt viski ne preporučuje, ukoliko vam je cilj uživanje u aromama.

A objašnjenje je sledeće. Pored toga, što razvodnjava piće, led naglo snižava njegovu temperaturu, a poznato je da se na neadekvatnoj temperaturi aromatske komponente pića ne mogu “otvoriti”. Da ne bismo previše ulazili u naučno – tehnološko objašnjenje, trebalo bi samo da imate na umu da aromatična jedinjenja svakog alkoholnog pića, isparavaju u dodiru sa kiseonikom i na odgovarajućoj temperaturi. Snižavanjem temperature vi zapravo smanjujete njihovu rastvorljivost i sprečavate isparavanje.

Umesto leda, preporučljivo je da se u čašu single malt viskija doda mala količina vode. Voda na sobnoj temperaturi deluje potpuno suprotno od leda – ona pokreće molekule u piću, otvara arome i na taj način unapređuje ukupan doživljaj konzumacije. Pored toga, viskiji koji su flaširani sa visokim procentom alkohola (posebno tzv. cask-strenght viskiji čiji je procenat alkohola uglavnom preko 50%) mogu delovati na vaš nos i nepce kao anestetik, zbog čega nećete moći da osetite arome. Dodavanje vode smanjuje procenat alkohola u čaši na nivo koji je prijatniji za konzumaciju.

Koliko je vode potrebno dodati zavisi od samog viskija. Kod viskija koji su flaširani sa 40% alkohola dovoljna je bukvalno kap-dve vode. I to pazite da ne preterate, jer prevelika količina može previše razrediti viski i time pokvariti ukupan doživljaj. Kod viskija koji su flaširani sa većim procentom alkohola slobodno dodajte nekoliko kapi više.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: gust.rs

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike