Kada se kiseli kupus? Ukoliko želite da uživate u pravom domaćem ukusu - imate još vremena za pripremu

03.10.2022

12:47

1

Autor: Z.A.S.

Najbolje vreme za kiseljenje kupusa jeste sredina oktobra

Kada se kiseli kupus? Ukoliko želite da uživate u pravom domaćem ukusu - imate još vremena za pripremu
viber_slika_2022-10-02_15-32-38-900 - Copyright Profimedia

Možete li da zamislite zimu bez kiselog kupusa? Ni mi!

Sezona je zimnice i mnoge vredne domaćice su već završile sa pravljenjem ajvara i turšijom. A kiseli kupus?

Mnogi ne znaju, ali da biste dobili najbolji kiseli kupus, veoma je važno da ga ukiselite u pravo vreme.

Niko od nas maltene ne bi mogao da zamisli zimu bez domaćeg podvarka i sarme, a tu je i neizostavna salata od kiselog kupusa za koju su vam, pored kiselog kupusa, potrebni samo ulje i tucana ljuta paprika. Gurmani znaju o čemu pričamo.

Međutim, da biste mogli da uživate u svim tim ukusnim jelima kako dolikuje, potrebno je da imate zaista dobar kiseli kupus. Kupovni će uvek poslužiti, ali svi znamo da je domaće uvek slađe, pa biste mogli da porazmislite o tome da ga sami ukiselite, jer, imate još vremena.

Najbolje vreme za kiseljenje kupusa jeste sredina oktobra, jer proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperatura bude stabilna, bez previše oscilacija i to između 18 i 21 stepena.

Profimedia
 

Ukoliko niste znali, najbolje mesto za čuvanje kupusa jeste podrum, gde nema prevelikih razlika u temperaturi, za razliku od balkona, za koji se mnogi odluče.

Kupus se, u ovim vremenskim uslovima, brzo i lako ukiseli, pa sa pripremom ne treba žuritil. Za fermentaciju kiselog kupusa potrebno je i do četiri nedelje, pa ćete tako, ukoliko kupus ukiselite polovinom oktobra, već polovinom novembra, moći da uživate u svojim omiljenim jelima od kiselog kupusa.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike