Sedam razloga da jedete piletinu ovog leta

10.08.2022

10:15

0

Autor: Z. A.

Piletina je jedan od najboljih izvora proteina, a pritom spada u dijetetske proizvode

Sedam razloga da jedete piletinu ovog leta
Pečeno pile 1 - Copyright Profimedia

Leto je doba kada hrane ima u izobilju, ali i kada većina ljudi manje jede i bira namirnice koje ne goje. Po vrućini svima prija dosta povrća i voća, mnogo vode i laganija hrana koja se priprema brzo, poput piletine spremljene na razne načine.


Ovo meso je popularno širom sveta i to nije bez razloga. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, svaki građanin Srbije u proseku godišnje pojede 17,3 kilograma živinskog mesa, dok je u EU taj prosek 24,2 kilograma, piše Agromedia.rs.

 

Popularnost piletine nije slučajnost


Meso živine je značajna animalna namirnica za ishranu ljudi. Živinsko meso je bogato lako svarljivim proteinima, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima (B kompleks), kao i nekim važnim mineralima (cink, gvožđe). Piletina tako predstavlja odličan izbor za pripremu laganih letnjih obroka – kada je meso kvalitetno i pripremljeno na zdraviji način, bez prženja, preterivanja sa masnoćom, solju i jakim začinima.
Pixabay
 

Navodimo sedam razloga zbog čega je poželjno da jedemo piletinu:

1. Izvor je kvalitetnih proteina

Prednost ishrane živinskim mesom je ta što se veći deo energije dobija iz proteina, a ne iz masti i ugljenih hidrata, kao kod ishrane nekim drugim vrstama mesa. Zbog visokog sadržaja belančevina i niskog sadržaja masti, nutricionisti ga uz ribu i meso kunića, preporučuju kao najzdraviji izvor proteina životinjskog porekla.

2. Daje energiju

Meso živine predstavlja biološki veoma vrednu namirnicu sa povoljnim aminokiselinskim sastavom, malim sadržajem masti i visokom svarljivošću. Sadrži vitamin B6 koji je važan za nervni sistem a izvor je i vitamina B3, neophodnog za pretvaranje proteina, masti i ugljenih hidrata u energiju.

Profimedia
 
3. Uzrokuje sitost

Dokazano je da kod ishrane bogate proteinima, a siromašne u energiji dolazi do redukovanja telesne mase, te da je ono čak i veće nego kod hipoenergetske i hipoproteinske ishrane. To se verovatno dešava zbog toga što proteini pojačavaju osećaj sitosti, pa ljudi nakon obroka bogatog proteinima manje jedu.

4. Čuva liniju

Ovaj benefit u vezi je sa prethodnim – zbog visoke nutritivne vrednosti, pre svega visokog sadržaja belančevina, a relativno niskog sadražaja masti, ova vrsta mesa ubraja se u dijetetske proizvode.

5. Podržava normalnu funkciju mozga

Pileće meso sadrži značajne količine vitamina iz B grupe kao što je B12 – koji ima značajnu ulogu za normalnu funkciju mozga i nervnog sistema.

Pixabay
 
6. Smanjuje umor

Ako patite od anemije i nedostatka gvožđa, mogli biste često da osećate umorno – čak i nakon mirnog sna. Meso živine je značajan izvor kalijuma, natrijuma, gvožđa, cinka i fosfora, pri čemu je važno znati da tamniji delovi mesa (batak i karabatak) sadrže više gvožđa od belog mesa (grudi). Takođe, meso povećava i apsorpciju neorganskog gvožđa iz drugih hraniva, kada se ona nađu u obroku zajedno sa mesom.

7. Čuva zdravlje organizma

Zahvaljujući njegovom makronutritivnom i mikronutritivnom sastavu, kao i odnosu metaboličke energije i proteina, ishrana pilećim mesom može pomoći u prevenciji mnogih modernih bolesti povezanih sa pogrešnom ishranom. Veliki broj progresivnih studija širom sveta potvrdile su postojanje korelacije između ishrane pilećim mesom i prevencije, pre svega, gojaznosti i šećerne bolesti, a zatim i kardiovaskularnih bolesti.

Uz sve navedene prednosti, važno je naglasiti da samo zdrava životinja može da ispolji svoj pun genetski potencijal koji se manifestuje kroz bolje proizvodne rezultate ali i veći i sigurniji kvalitet namirnica animalnog porekla, zbog čega je važno da biramo zdravije i kvalitetno pileće meso.

Pixabay
 
Gde da kupite zdraviju piletinu?

Kako bi svojim kupcima obezbedila zdraviju piletinu visokog kvaliteta, kompanija „Delez Srbija“ je kroz saradnju s Fakultetom veterinarske medicine razvila poseban koncept ishrane živine zahvaljujući kom je eliminisana upotreba antibiotika u uzgoju i tovu pilića. Na ovaj način, kompanija je obezbedila zdravije pileće meso visokog kvaliteta u svim „Maxi“, „Mega Maxi“, „Tempo“ i „Shop&Go“ prodavnicama.

„Delez Srbija“ dodatnu pažnju posvećuje kontroli uzgoja i uslova života životinja i jedini je trgovinski lanac na domaćem tržištu koji je ušao u kontrolu i izmenu postojećeg koncepta ishrane u proizvodnji pilećeg mesa.

– Dodavanjem prirodnih dodataka hrani za piliće poput probiotika, prebiotika, fitobiotika, adsorbenata mikotoksina i slično, isključili smo mogućnost korišćenja antibiotika u terapijske svrhe, s obzirom na to da je životinja tokom odgoja i tova zdrava. Uzgajanje pilića na ovakav način garantuje proizvodnju kvalitetnijeg i zdravijeg mesa koje danas možete pronaći u svim Maxi supermarketima – rekao je prof. dr Dragan Šefer, šef Katedre za ishranu i botaniku Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je deo tima koji je razvio ovaj inovativan koncept ishrane.

Pixabay/bohdanchreptak
 

A ovaj koncept ishrane utiče i na smanjenje emisije štetnih gasova koji zagađuju životnu sredinu i doprinose stvaranju efekta staklene bašte. Tako je izmenjenim konceptom ishrane tokom tova pilića ostvarena redukcija ugljen-dioksida za tri procenta i amonijaka za šest procenata.

Zdravija hrana u zdravijoj životnoj sredini.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike