Kako da najlakše osušite smokve? Isprobajte najjednostavniju metodu za koju vam je potrebna samo rerna

01.08.2022

12:56

0

Autor: Z.A.S.

Naravno, najvažnija stvar je da, pri kupovini, odaberete smokve koje nisu prezrele

Kako da najlakše osušite smokve? Isprobajte najjednostavniju metodu za koju vam je potrebna samo rerna
Suve smokve - Copyright Pixabay

Leto je period tokom kojeg, između ostalog, uživamo i ukusu smokava. Ovo mediteransko rajsko voće je slatko i prepuno hrskavih semenki.

Neko voli da ih jede dok su sveže, a neko uživa u slatku ili džemu od smokava. Mnogi, pak, vole i da ih jedu u sušenom obliku, a njihova prednost je u tome što ih možemo kupiti tokom čitave godine.

Možda niste znali, ali smokve možete i sami da osušite. Potrebno je samo da ispratite nekoliko jednostavnih koraka i ubrzo ćete uživati u svom omiljenom ukusu.

Sastojci:

- 2 kg svežih smokvi (sitnijih)
- pleh od rerne

Pixabay
 

Priprema:

Prilikom kupovine smokvi, obavezno obratite pažnju na plodove i birajte one koji nisu prezreli. Ukoliko planirate da ih osušite, onda birajte sitnije smokve. Kada budete završili sa kupovinom, dobro ih operite i osušite, a u međuvremenu, pleh od rerne obložite pek papirom i stavljajte smokve na pek papir, tako da peteljka bude na dole i svaku pritisnite prstom i spljoštite je.
Uključite rernu na 60 stepeni sa ventilacijom i pleh ubacite u rernu. Smokve ostavite da se suše minimum 10 sati (najbolje bi bilo da ovo radite noću). U slučaju da i nakon ovog perioda ne budu dovoljno suve, produžite vreme sušenja. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade, a zatim ih poređajte u kutije i odložite u zamrzivač.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike