Vreme je za kreativnost: Deset saveta za najbolju i najukusniju voćnu salatu, pa još i začinjenu aromatičnim biljem

07.06.2022

12:59

0

Autor: D. R.

Pročitajte deset korisnih saveta kako da ovaj omiljeni letnji klasik napravite savršeno

Vreme je za kreativnost: Deset saveta za najbolju i najukusniju voćnu salatu, pa još i začinjenu aromatičnim biljem
voćna salata saveti - Copyright Unsplash

Kada želite da se osvežite dok napolju prži sunce, ne treba vam ništa više od voćne salate – jednostavna je za pripremu, zdrava i veoma ukusna. 

Međutim, kako možemo da sprečimo da voćna salata ne postane kašasta, koju razmeru voća da stavimo, koliko zrelo voće mora da bude, kako da voćna salata što duže ostane sveža i dobrog ukusa?

Možda se čini da nije velika mudrost napraviti voćnu salatu jer je jedini posao ubaciti naseckano voće u činiju, ali nekoliko jednostavnih trikova pretvoriće običnu voćnu salatu u nešto još privlačnije za oko i ugodnije za nepce.

Od biranja voća istog stepena zrelosti do prskanja voća limunovim sokom, ovih 10 trikova pomoći će vam da napravite mnogo ukusniju voćnu salatu.

1. Uvek birajte sezonsko voće za lepšu salatu

Sezonsko voće uvek ima najbolji ukus. Sigurno ste nekad pojeli meke bezukusne borovnice ili jabuke koje izgledaju kao da su pune brašna? To je uobičajena i često nenamerna greška, ali najbolje je izbegavati kupovinu proizvoda van njegove prirodne sezone. Umesto toga, potražite sezonske proizvode, a još bolje ako su direktno iz nečije bašte ili voćnjaka.

Pixabay
 

2.Izaberite voće istog stepena zrelosti

Voćna salata već nije tako ukusna kada su neki zalogaji gnjecavi, a drugi previše opori ili žilavi. Izbegnite nesklad odabirom voća jednake zrelosti. Ukus će biti mnogo bolji ako su svi komadi voća mekani i zreli s laganim "hrskanjem" pri svakom zalogaju. Osim toga, prezrelo voće će se brzo raspasti i pretvoriti u kašu koja se lepi za ostale komade voća. Kombinovanjem zrelog, ali ne prezrelog voća, voćne salate izgledaju sveže i duže vreme će ostati takve. 

3. U voćnoj salati pomešajte voće različitih boja i tekstura

U voćnu salatu ubacite voće upečatljivih nijansi poput zelene, narandžaste, crvene i ljubičaste kako bi se svaka voćka posebno istakla. Osim različitih boja, razmislite i o kombinovanju različitih tekstura. Neki plodovi su meki; drugi su hrskavi. Neki su ispunjeni sočnim sokom; drugi imaju vlaknastu kožu. Pomešajte ih kako bi kombinacija bila zanimljiva nepcu.

Unsplash
 

4. Zamrznite ili ispecite deo voća za voćnu salatu

Stavljanje nekog voća u zamrzivač pre nego što počnete da pravite voćnu salatu će joj dati teksturu, a takođe može pomoći da salata zadrži tu osvežavajuće hladnu temperaturu za posluživanje. Recimo, smrznuto grožđe je divno, a i mango iz zamrzivača je dobra opcija. Bobičasto voće ili čak banane, koje imaju tendenciju da postanu smeđe i kašaste kada se iseku i pomešaju na sobnoj temperaturi takođe su dobra opcija za zamrzavanje.

Ili možete uraditi potpuno suprotno i ispeći deo voća na žaru, šećer će se karamelizovati, a dobićete i onaj prijatan dimljeni miris i atraktivne tragove zapečenog. Glavni kandidati za roštiljanje su ananas, dinja i breskve, jer zadržavaju svoj oblik.

5. Obavezno uklonite peteljke, koštice i kožicu

Sa voćem poput trešanja ili višanja, ali i grožđa u voćnoj salati, uklonite sve peteljke, koštice i kožicu pre nego što ga stavite u činiju. Voćna salata izgleda lepše kada je svaki komad voća pripremljen. 

Unsplash
 

6. Koristi iste količine svakog voća za salatu

Atraktivna voćna salata sastoji se od podjednakih udela svakog voća, tako da niko nema utisak da je dobio samo neke ostatke s dna činije. Dakle, potrudite se da svaka porcija koju servirate ima jednak sastav. 

7. Voćnu salatu začinite citrusima

Pojačaj ukus voćnih salata uz korišćenje sveže kore citrusa i soka od limuna ili limete. Sokovi citrusa sprečavaju da voće poprimi smeđu boju i deluje kao "so" voću, pojačavajući mu ukus. Ukoliko želite da dobijete još jači ukus i miris citrusa u salati, narendajte koru limuna, limete ili pomorandže i pospite preko voćne salate.

Unsplash
 

8. Nezrelo voće pospite granuliranim šećerom

Ako vam se desi da ste uzeli voće koje nije potpuno zrelo, pa je samim tim i kiselo, ipak postoji rešenje. Nezrelo voće možete omekšati i zasladiti granuliranim šećerom, po ukusu. Granule će se otopiti u voću nakon nekoliko minuta, tako da ne morate da brinete o početnoj zrnastoj teksturi.

9. Naglasite ukus nekin neočekivanim dodatkom

Kao temelj za voćnu salatu volimo koristiti čvrsto, relativno pristupačno voće koje se lako priprema. Dobre opcije uključuju dinju i ananas, zatim možete pomešati razno sitno voće, poput borovnica, trešanja, breskvi i šljiva.

Zabavno je dodati nešto što može biti egzotičnije ili neočekivano, nešto što ne planirate kao ceo temelj salate. Zmajevo voće, koje se može pohvaliti sunđerastim mesom prošaranim sitnim crnim semenkama i ukusom kivija, jedan je primer. 

Unsplash
 

10. Začinsko bilje u voćnoj salati nije samo za ukras

Lepo, zrelo voće vredno je ceniti samo po sebi. Ako pripremate voćnu salatu, dodatna aroma može sve ukuse da spoji, ali i poboljša. To možete učiniti na nekoliko načina. Nana se često nađe kao začin za ukrašavanje voćnih salata, ali skoro nikad ne pojede. Ali začinsko bilje, posebno nana, zapravo dodaju osvežavajuću notu voćnim salatama u kojima je dinja, bobičasto voće i citrusi.

Začini za voćne salate

Nakon što ste na pijaci kupili sezonsko voće, razmislite koji bi se začinski ukusi mogli dobro slagati s tim voćem. Često su najbolji spojevi pomalo neočekivani, ali upravo to je ono što hranu čini tako uzbudljivom.

Zašto je dobra ideja začiniti voće?

Iako pomisao na mešanje voća sa začinima može zvučati čudno, činjenica je da začinjeno voće može biti iznenađujuće ukusno. Najbitnije, dodavanjem nekoliko začina vašem voću povećava se njegova nutritivna vrednost jer dobijate hranjive materije u tragovima kojih nema u mnogim jelima. Pred vama su neki začini koje biste mogli da upotrebite sledeći put kad odlučite da pripremite voćnu salatu.

Unsplash
 

Bosiljak

Bosiljak ima oštar ukus, poput mente, i posebno je dobar spoj s jagodama. Ovaj začin možete koristiti u voćnim salatama s jagodama, kao i u pitama od jagoda i kolačima.

Korijander

Listovi korijandera su takođe dobar dodatak voćnim salatama. Meksikanci ga koriste za upotpunjavanje salate od limete, čilija i ananasa. Takođe se odlično slaže s mangom.

Cimet

Cimet je čest dodatak mnogim pečenim poslasticama pa ne čudi što se dobro slaže sa običnim voćem. Jabuke ili kruške pospite s malo cimeta kako bi dodali još ukusa i svakako ovaj začin koristite u pitama od jabuka i umaku od jabuka.

Đumbir 

Ljutkasti đumbir ističe ukus mnogim različitim vrstama voća. Možete koristiti đumbir u prahu, ali kupiti koren đumbira i sitno ga narendati je zdravija opcija. Ovim začinom pospite jabuke, brusnice i ananas kako bi istakli ukus.

Pixabay
 

Nana

Menta ili nana daje odličan šmek gotovo svim vrstama voćnih salata. Posebno dobro ide uz agrume, dinje i bobičasto voće, ali se dobro slaže i sa ananasom.

Ostali dobri začini koje treba uzeti u obzir uz voće su timijan, ruzmarin, muskatni oraščić, anis. Isprobajte različite kombinacije kako bi videli šta vama najviše prija i šta vam se najviše dopada, a onda redovno koristite ove začine kako bi u svojim voćnim jelima uživali maksimalno.

Naravno, ko se zapitao čemu ovolika muka kad u supermarketu možete kupiti već iseckanu i pripremljenu voćnu salatu, ali jasno je da je potrebno da odvojite samo nekoliko minuta kako biste napravili voćnu salatu baš kakvu želite, a bićete nagrađeni zdravim desertom. Ukus je mnogo svežiji, zalogaji sočniji, a sve zajedno toliko aromatično.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike