Uz pomoć ove metode, začinsko bilje će procvetati na vašoj terasi

25.05.2022

06:44

0

Pored vaših kulinarskih specijaliteta, mirisaće i vaš dom

Uz pomoć ove metode, začinsko bilje će procvetati na vašoj terasi
Biljka 4 - Copyright Pixabay

Ništa jelima neće dati ukus i miris kao pravi domaći začini. Pogotovo ako ih vi sami uzgajate. I osim što će obogaćivati vaše kulinarske specijalitete, takođe će i po kući širiti fantastičan miris, u odnosu na mesto na kojem ga držite.

Terasa je, na primer, idealna za uzgajanje začina. Potrebno je samo da ispoštujete nekoliko jednostavnih koraka i vrlo brzo ćete ubirati plodove vašeg rada i strpljenja.

Pixabay
 

Sve što vam je potrebno su:

- veće tegle ili saksije

-kamenje (srednje veličine)
- humus
- voda
- semenje začina

Začini koji uspevaju u teglicama:

- mirođija

- peršun
- nana
- vlašac
- bosiljak
- ruzmarin
- origano
Pixabay
 

Sađenje začina je vrlo jednostavan proces. Prvo što je potrebno da uradite jeste da dobro operete tegle, a po mogućstvu i da izbušite rupe na njihovom dnu. U slučaju da ovo nemate kako da uradite, tu je kamenje koje će apsorbovati suvišnu vodu.

Dakle, u malo širu staklenu teglu stavite kamenje na dno, a zatim ga prekrijte humusom do sredine tegle. Nakon toga, ubacite seme začina koji ste odabrali i dodajte preko još malo humusa (do jednog cm debljine). Zemljište zalijte, a teglu stavite pored prozora ili na terasu.

Pixabay
 

Ono što je od najveće važnosti jeste da tegle budu postavljene na svetlo mesto. Začine nije potrebno mnogo zalivati i dva puta nedeljno je sasvim dovoljno. Kada budete primetili da je zemlja dovoljno suva, dodajte nekoliko kapi vode, ali vodite računa da ne preterate, da biljka ne bi istrulila.

Nakon što biljka bude olistala, potrebno je da je redovno orezujete da bi ponovo rasla i širila se. Koristite nekada dohranu za začine, a pomoću ljuski od jajeta ćete je najlakše sami pripremiti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike