Ovo voće zovu zeleno zlato jer vredi više od nafte: Usporava starenje mozga, snižava holesterol, topi salo i idealno je za žene u menopauzi

23.04.2022

04:50

0

Ova voćka je toliko savršena da se svake godine sve više i više konzumira

Ovo voće zovu zeleno zlato jer vredi više od nafte: Usporava starenje mozga, snižava holesterol, topi salo i idealno je za žene u menopauzi
pexels-karolina-grabowska-5202211 - Copyright Pexels

Voće kom se pripisuju čudotvorne moći zove se avokado i poslednjih nekoliko godina je i kod nas sve popularnije.


Potražnja za ovom neobičnom namirnicom svake godine raste, a posebno se preporučuje ženama u menopauzi, kada obično dolazi do naglog gomilanja kilograma.

Naime, iako je uvreženo mišljenje da je stvar u lošoj ishrani i nekretanju, zapravo hormonalne promene mogu jednako negativno da deluju na figuru. Kada nivo estrogena i progesterona počne da opada, povećava se rizik od dobijanja na težini.
Pixabay
 
Malo kalorija

Jedan srednji avokado ima 234 kalorije, sadrži mansoće, ali to ne znači da ćete se konzumiranjem ove supernamirnice ugojiti. Ovo voće ima savršenu kombinaciju vlakana i masti, a istraživanja ukazuju da ćete nakon konzumiranja avokada dugo biti siti i smanjiće vam se apetit.

U avokadu postoji šećer koji se zove manoheptuloza, a ovaj šećer pomaže u načinu na koji vaše telo koristi insulin – podstiče da se smanji insulinska rezistencija. Dakle, u suštini avokado je savršena kombinacija masti, vlakana i ugljenih hidrata na biljnoj bazi koja signalizira vašem telu da sagoreva više masti.

Ovaj prirodni proces sprečava telo da skladišti više masti. Umesto toga, telo prelazi u režim sagorevanja masti, zbog čega avokado nazivamo „keto namirnicom“.

S druge strane, istraživanje Univerziteta Tafts objavljeno u časopisu „Nutrients“ razložilo je rezultate ispitivanja u kom su učesnici jeli avokado svaki dan tokom šest meseci. Na kraju ispitivanja, kod ispitanika je primećen povećan nivo luteina, što je povezano sa kognitivnom funkcijom i pamćenjem.

Unsplash
 
Riznica magnezijuma

Trista Best, registrovani dijetetičar, kaže da je avokado toliko koristan zbog količine magnezijuma koju sadrži.

– Magnezijum je vitalan za život jer se nalazi u svakoj ćeliji tela i važan je za obavljanje mnogih telesnih funkcija – kaže Best.

Ona dodaje da jedan avokado sadrži skoro 60 miligrama magnezijuma, što je 15 odsto dnevne preporučene vrednosti ove hranljive materije.

Kada je posredi sastavljanje liste namirnica koje podstiču snagu mozga, namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline su generalno na samom vrhu, kaže Bestova.

Pexels
 
Spasilac mozga

Osim što je bogat magnezijumom, avokado je takođe bogat i omega-3 masnim kiselinama.

– Otprilike 60 odsto mozga je napravljeno od masti, a polovina te količine su masti tipa omega-3 – kaže Bestova.

Ona kaže da je otkriveno da hrana bogata omega-3 masnim kiselinama može da pomogne u prevenciji kognitivnih bolesti poput Alchajmerove bolesti i sporog mentalnog opadanja. Mozgu su potrebne omega-3 masne kiseline da bi napravio nervne ćelije, koje su od vitalnog značaja za pamćenje i sposobnost učenja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike