Kako da namirnice što duže budu sveže: Đumbir ide u zamrzivač, a sir se trlja maslacem

19.01.2021

13:55 >> 12:43

0

Autor: Z. A.

Trudite se da ne bacate hranu

Kako da namirnice što duže budu sveže: Đumbir ide u zamrzivač, a sir se trlja maslacem
Copyright Pexels

Veliki problem savremnog društva jeste bacanje hrane, a najčešće uzrok tome jeste loše skladištenje ili pak neobraćanje pažnje na rok trajanja određenih namirnica. Ipak, tome se može stati na put i svaku namirnicu možete maksimalno iskoristiti, naravno, uz male trikove.

Donosimo vam male trikove za veliki preokret u vašim svakodnevnim navikama u kuhinji.

1. Obesite banane kako biste usporili njihovo sazrevanje

Možete ih obesiti na ogingeru u vrećici ili samo obesite banane na ručkicu od foke u vrećici, i to dalje od drugog voća. Na taj način ne dobijaju previše kisieonika, što rezultira time da duže ostanu sveže.

2. Prelijte limunov sok preko narezanih banana ili jabuka da ne potamne

Priprema zdravih grickalica mogla bi biti vrlo korisna, ali vazuh joj može ugroziti kvalitet.  Narezane banane ili jabuke postanu smeđe samo nekoliko minuta nakon što ih nasečete, pa je prelivanje limunovim sokom po njima dobra ideja da duže ne promene boju. A budući da limun može biti vrlo moćan, možete ga razrediti s malo vode i pokapati preko banana ili jabuka, piše „Bright Side“.

3. Uz kolače držite krišku hleba

Prvi korak nakon pečenja kolačića obično je odlaganje u posudu. Bez obzira na to koliko je kutija hermetična, vaši kolačići će postajati sve tvrđi i teži kako dan odmiče. Pametan trik bio bi dodati krišku hleba u istu kutiju kako bi vaši kolačići upili vlagu iz njega. Na taj način će zadržati svoju mekanu teksturu mnogo duže, a i dalje će imati onaj osećaj svežine.

Profimedia

4. Pospite malo sirćeta na sir

Većina ljudi naribani sir pakuje ili u kutije ili umotava u plastičnu foliju, a ta plastika može privlačiti previše vlage, što uzrokuje plesan. Ono što bi bilo korisnije jeste da dodate nekoliko kapi sirćeta u sir kako biste sprečili rast plesni. Pazite da ne upotrebljavate previše sirćeta jer može pokvariti ukus sira. Ali čak i ako koristite sirće, pobrinite se da sir čvrsto zamotate u papirnati ubrus i odložite ga u frižider.

5. Tikvu premažite uljem i odložite

Prvi korak bio bi da temeljno operete tikvu i osušite je peškirom. Sve što ostane vlažno na tikvi može rezultirati pojavom plesni. Nakon toga možete dodati malo ulja na krpu i nežno ga utrljati na tikvu. Konačni rezultat biće sjajna tikva, ali ne previše masna i sluzava.

6. Od lekovitog bilja napravite maslac

Ako u frižideru imate previše biljaka koje će se pokvariti, lako ih možete pomešati s malo maslaca i napraviti vlastiti biljni maslac.

7. Pokrijte gvakamole plastičnom folijom

Avokado je jedan od najtraženijih proizvoda na svetu, a gvakamole je glavni razlog tome. Jedna od loših strana jeste što gvakamole u frižideru brzo potamni. Najbolje rešenje za to bilo bi prekriti posudu  plastičnom folijom tako da do avokada dolazi vrlo malo vazduha. Ovom metodom će gvakamole biti svež do tri dana, a smeđa boja će se pojavljivati samo na bočnim stranama posude.

Pexels

8. Stavite šparle u čašu vode

Kao i većina svežeg povrća, špargle ne mogu dugo izdržati u frižideru jer im se stabljika može jako osušiti. Rešenje tog problema jeste držati ih po nekoliko u čaši vode izvan frižidera na nekoliko dana. Ne samo da će ostati sveže, već će i početi da rastu.

9. Natrljajte sir maslacem

Sir se često prilično brzo osuši u frižideru ako se ne skladišti pravilno. Dodavanjem malo maslaca na ivice komada sira dajete mu vlagu koja mu je potrebna da ostane hidriran i ne isušuje se. Čak i ako se presuši, svejedno ga možete popraviti trljanjem maslaca po isušenim delovima.

10. Odložite đumbir u zamrzivač

Đumbir je sastojak koji možda ne bi trebalo da koristite svakodnevno ili u velikim količinama. Zato će nam smrzavanje omogućiti da ga održavamo svežim od dva do devet meseci. Možete ga narendati i unapred, tako da možete uzimati po jednu kašiku kada vam zatreba.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike