Automobil od smeća: Njegova školjka napravljena je od lana i reciklirane plastike (VIDEO)

27.10.2021

09:55

0

Za izradu ovog automobila izdvojeno je godinu i po, i na kraju se izrodio specifičan jarko žuti auto kome su dali ime "luca"

Automobil od smeća: Njegova školjka napravljena je od lana i reciklirane plastike (VIDEO)
WION - Copyright Printscreen/YuoTube, WION

Budućnost, kako stvari stoje, pripada električnim automobilima, a "luca" je jedan posebne vrste.

Naime, holandski studenti su došli do rešenja u obliku sportskog električnog automobila imena "luca". Njegova šasija izrađena je od lana i reciklirane plastike, tačnije od plastike koja je izvučena direktno iz okeana.

Takođe, karoserija, završna obrada, prozori i unutrašnjost izrađeni su od recikliranih materijala poput PET boca, ABS-a, pa čak i od pročišćenog otpada iz domaćinstava.

Pexels
 

Prema rečima studenata koji su učestvovali u projektu, godišnje se u Holandiji baci 2,1 milijarda tone otpada, zbog čega su poželeli da pokažu ljudima da to nije potrebno i da sav taj materijal, koji se inače baca, može biti veoma vredan.

"Luca" je kompaktan automobil s dva elektromotora na zadnjim točkovima. Automobil postiže najveću brzinu od 90 kilometara na sat i domet od 222 kilometra.

Osim efikasnosti koju pruža njegov električni pogonski sklop, veliki deo "lucine" efikasnosti dolazi iz njegove lagane konstrukcije.

Naime, automobil teži samo 360 kilograma bez baterija. To je duplo manje od težine sličnih automobila.

Osim toga, za ovaj automobil potrebno je samo 60 kg baterija, što u poređenju sa stotinama kilograma za druge električne automobile predstavlja još jednu prednost njegovog dizajna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike