Osećaj nelagode: Da se vozači pitaju, samovozeći automobili nikada ne bi izašli na ulicu

29.05.2021

09:40 >> 07:36

0

Autor: Z. A.

Studija pokazuje da mnogi vozači osećaju nelagodu pri pomisli na autonomne automobile

Osećaj nelagode: Da se vozači pitaju, samovozeći automobili nikada ne bi izašli na ulicu
Copyright Profimedia

Istraživanje koje su zajednički sproveli Harvard i Američka automobilska asocijacija (AAA) pokazuje da se 53 odsto vozača oseća manje bezbednim na putevima koje koriste samovozeći kamioni, a njih 47 odsto deli isto mišljenje bez obzira na tip vozila bez vozača u saobraćaju.

AAA pritom naglašava kako se trenutno u 38 država sprovode pilot-projekti sa autonomnim vozilima, a najpoznatiji su oni u Kaliforniji i Nevadi. Za ostale se gotovo i ne zna, pa je tako samo 35 odsto ispitanika izjavilo kako se u nekim američkim državama sme koristiti sistem autonomne vožnje.

Kad su ti pilot-projekti posredi, 34 odsto učesnika u studiji se pozitivno izrazilo o pilot-projektima, 36 odsto se protivi njihovom sprovođenju, a njih 31 odsto nema precizno mišljenje.

Profimedia

Od onih koji se protive autonomnoj vožnji i takvim programima, njih 77 odsto izjavilo je kako ih brine bezbednost u vožnji na putu sa samovozećim automobilima, a 62 odsto ispitanika brine utvrđivanje krivca u slučaju nesreće sa vozilom bez vozača na putu.

Više od polovine ispitanika smatra da javnost mora da bude informisana kako se optimalno ponašati u blizini takvih vozila. Studija otkriva i da bi se učesnici u saobraćaju u tom slučaju osećali bezbednije.

Pixabay

Naime, čak njih 62 odsto smatra da bi samovozeća vozila morala biti jasno označena, a 60 odsto njih zagovara zasebne saobraćajne trake za autonomna vozila, piše Index.hr.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike