Okanović razrešio dilemu: Da li zbog klima-uređaja mogu da vas vrate sa tehničkog pregleda?

10.08.2021

15:05 >> 11:45

0

U nizu nejasnoća o tehničkom pregledu koje su zbunjivale vozače, ova je poslednja

Okanović razrešio dilemu: Da li zbog klima-uređaja mogu da vas vrate sa tehničkog pregleda?
Copyright Profimedia

Nova pravila na tehničkom pregledu su goruća tema poslednjih nedelja. I dok vozačima i dalje do kraja nije jasno kako da pripreme vozila za registraciju, iskrsavaju novi problemi zbog kojih su pojedini vozači vraćeni sa tehničkog pregleda, a njihova vozila proglašena neispravnim.

Poslednja nedoumica koja se pojavila je ta da li klima-uređaj u automobilu mora da bude ispravan.

pročitajte još

Ranije su iz MUP-a poručili da manja oštećenja nisu i ne mogu biti razlog da se automobil oceni neispravnim, a u Komitetu za bezbednost saobraćaja rekli su da je glavni problem to što nije precizno i jasno definisano koja neispravnost čini vozilo tehnički neispravnim, a šta može da se toleriše.

Mnogi vozači naveli su da im je na tehničkom pregledu zamereno to što im nije ispravan klima-uređaj ili ga nemaju, što je slučaj sa starijim modelima automobila. Pojedini vozači strahuju da bi upravo zbog toga mogli da imaju problema priilikom registracije vozila.

Foto:
Pixabay/Christoph Müller

Advokat i stručnjak za saobraćaj Damir Okanović napisao je nedavno na Twitteru da provera klima-uređaja na tehničkom pregledu nije po propisima i važećim zakonima.

– Klima-uređaj u vozilima nije obavezan uređaj po važećim propisima Republike Srbije. Samim tim provera tehničke ispravnosti klima-uređaja na tehničkom pregledu je pravno neutemeljena – napisao je Okanović.

Vlada Marinković iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda takođe je naveo da nema veze ako nemate klimu u kolima na tehničkom pregledu jer ona spada u grupu “komfort sistema”.

– Klima-uređaj spada u takozvane opcione ili komfort sisteme. Tu spadaju i bočno osvetljenje na vratima, navigacija…, i to nije toliko bitno da se ima, pošto ti sistemi nisu bitni za obavljanje saobraćaja – rekao je Marinković.

Pexels/ Andrea Piacquadio

A ako želite da izbegnete svaku neprijatnost koja može da vas sačeka na tehničkom pregledu, redovno servisirajte svoj automobil i potrudite se da on bude potpuno ispravan pre tehničkog pregleda. S obzirom na to da se sada svaki tehnički pregled snima, više nema gledanja kroz prste.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike