Doneta nova ograničenja u vezi sa motorima, na udaru jeftiniji automobili

15.06.2022

10:20

0

Proizvođači koji izrađuju automobile u malim serijama moći će da podnesu zahtev za izuzeće od ograničenja emisija CO2 na 0 g/km

Doneta nova ograničenja u vezi sa motorima, na udaru jeftiniji automobili
rols-rojs - Copyright Profimedia

Novi automobili čiji motori emituju ugljen-dioksid moći će da se kupe u EU samo do kraja 2035. godine, odlučio je pre nekoliko dana Evropski parlament. Tako ćemo postepeno prelaziti na automobile sa električnim ili vodoničnim pogonom ili produžavati životni ciklus polovnim automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem proizvedenim do tog datuma što je duže moguće.

Naravno, sve dok ih ne ubiju neki porezi ili zakonska ograničenja mogućnosti korišćenja u određenim oblastima ili u određeno vreme. Ili bilo koja druga ograničenja protiv kojih se neće biti moguće boriti.

24sedam/Goran Sivački
 

Međutim, i dalje postoji nada za motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Zove se "Amandman 121" i jedan je od predloga koje su izglasali zvaničnici u Evropskom parlamentu.

Pokazuje da se ograničenja neće odnositi na proizvođače koji prodaju manje od 1.000 automobila godišnje, a oni koji prodaju između 1.000 i 10.000 automobila moći će da podnesu zahtev za odstupanje od opšteg pravila.

To su uglavnom proizvođači koji prave najskuplje, tehnološki naprednije superautomobile koje svet poznaje. Brendovi čiji kupci imaju privilegiju da ne brinu mnogo o cenama.

A oni brendovi koji imaju velike budžete i verovatno mogu da računaju na razumevanje bogatih i ekološki svesnih kupaca, umesto da preuzmu vođstvo u potrazi za nultim emisijama, uopšte neće brinuti o tome.

Izgleda da ovo objašnjava jedan od razloga zašto "Ferari" nije postao deo Stellantisa.

Doduše, "Ferari" trenutno prodaje nešto više od 10.000 automobila godišnje (prodao je 11.155 primeraka 2021.), ali je pre toga dugi niz godina namerno ograničavao proizvodnju na 7.000 automobila. Isto tako bi mogao da ubuduće postavi ograničenje na 10.000 automobila.

Profimedia
 

Vreme će pokazati da li će i drugi proizvođači krenuti sličnim putem. "Mercedes" je već pominjao mogućnost da "majbah" ponovo postane zaseban brend i da bi mogao da se odvoji od matične kompanije.

Trenutno "Lamborgini" i "Rols-Rojs" prodaju manje od 10.000 automobila godišnje. "Bentli" prodaje nešto više. Pretpostavlja se da rukovodioci u upravama već prave planove koji će im omogućiti da iskoriste nove propise.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: b92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike