Dan kada je Mala Mo počela strahovladu svetskim tenisom pre tragičnog prekida karijere (FOTO/VIDEO)

11.03.2023

06:41

0

Autor: P.K.

Čuveni dvoručni forhend, inovativni udarci i čuveno stenjanje predstavljali su potpunu revoluciju u svetu ženskog tenisa

Dan kada je Mala Mo počela strahovladu svetskim tenisom pre tragičnog prekida karijere (FOTO/VIDEO)
Monika Seleš - Copyright Profimedia

Monika Seleš je jedno od najslavnijih imena u svetu tenisa. Rođena je u Novom Sadu, sa 16 godina je postala najmlađa šampionka Rolan Garosa, osvojila je osam grend slemova nastupajući za Jugoslaviju, kao i jedan kad je uzela državljanstvo SAD.

Bila je najmlađa i verovatno poslednja heroina SFRJ, čija je karijera doživela tragičan i šokantan prekid nakon što je tokom jednog meča ubodena nožem u leđa. Posle se vratila, ali to nije bilo to, da bi poslednji profesionalni meč odigrala sa 29 godina.

"Mala Mo", kako joj je bio nadimak u SFRJ, imala je vrtoglav uspon, a početak njene kratke vladavine ženskim tenisom desio se na današnji dan pre 32 godine. Ona je tada prekinula seriju Štefi Graf od 186 nedelja na vrhu WTA liste.

Selešova je decembra 1990. napunila 17 godina, a skoro godinu dana nakon što je postala najmlađa šampionka Rolan Garosa, postala je i najmlađa teniserka na prvom mestu WTA liste.

Kako je sve počelo

Rođena je 1973, prve teniske korake na "turu" započela je 1988. kada je sa 14 godina, u dva seta pobedila Helen Kelesi, tada 31. igračicu sveta. Njen čuveni dvoručni forhend, inovativni način da što pre što jače udari lopticu i, naravno, ono stenjanje pri udarcima, predstavljali su potpunu revoluciju u svetu ženskog tenisa.

Profimedia
 

Godina 1989. je bila prva koju je provela potpuno na WTA turu, a pošto je osvojila svoju prvu titulu, na turniru u Hjustonu, odigrala je svoj prvi Rolan Garosa u glavnom žrebu.

Taj njen nastup u Parizu će se dugo pamtiti.

U trećem kolu je igrala protiv četvrte na svetu, Zine Garison. Na teren je izašla sa buketima cveća koje je bacala u publiku, a onda je zgromila protivnicu 6:3, 6:2!

Tada je došla do polufinala, gde je izgubila u tri seta (6:3, 3:6, 6:3) od tada nepobedive Štefi Graf, koja je osvojila poslednjih pet grend slem turnira pre toga.

Put ka vrhu

Ipak, godinu dana posle toga, 1990, Selešova je pobedila Nemicu u dva seta, 7:6, 6:4 i postala najmlađa šampiona Rolan Garosa, a pritom je i dokazala da Grafova nije nepobediva

Profimedia
 

Te godine se popela na treće mesto WTA liste, pa je na Vimbldonu došla do četvrtfinala, a onda je u oktobru osvojila svoj prvi turnir u dvorani, kada je u Oklandu pobedila Martinu Navratilovu u dva seta u finalu, a sezona je okončana porazom u finalu turnira u Oklandu.

A onda je usledila ta 1991. Tada je na Australijan openu osvojila svoju drugu grend slem titulu i svima je postalo jasno da je samo pitanje trenutka kada će srušiti Štefi Graf sa trona.

Kada je došao je 11. mart 1991, počelo je da se nazire do tada nezamislivo: Štefi Graf, koja je sedela na vrhu WTA liste kao neprikosnoveni broj jedan još od aprila 1987. će uskoro pasti pred uraganom zvanim Monika Seleš.

Da podsetimo da je tada 17-godišnja Jugoslovenka igrala manje od dve godine među profesionalcima. Posle trijumfa u Melburnu je otišla u Palm Springs. Tu joj je trebao trijumf za prvo mesto WTA liste, ali je izgubila u finalu od Navratilove.

Mala Mo nije došla na prvo mesto WTA liste, ali svima je bilo jasno da je trenutak krunisanja samo odložen za nedelju dana.

Početak dominacije

I onda je došao taj 11. mart 1991. i Monika Seleš, koja je u decembru 1990. proslavila svoj 17. rođendan, postala je najmlađa teniserka na prvom mestu WTA liste. Tada je okončala i najdužu vladavinu u istoriji ženskog tenisa, pošto je Grafova bila na prvom mestu 186 uzastopnih nedelja. Titulu "najmlađeg WTA broja jedan" držala je do pojave Martine Hingis 1997.

- Od kada sam stupila na scenu, svi su govorili "ona je sledeći broj 1", a ja sam se pitala šta će biti sa mnom ako ne dođem na prvo mesto. Da li ću biti još jedna… ne znam koja je tačno reč… usijana glava? Ali, sada kada sam uspela, hoću da nastavim u tom stilu. Hoću da osvajam turnire. Ako ne uspem, biću najkraće na prvom mestu od svih – rekla je tada Monika za Njujork Tajms.

Posle toga je usledila potpuna dominacija Selešove, koja je od januara 1991. osvojila sedam od osam grend slemova na kojima je nastupala, izgubivši samo finale Vimbldona 1992. Tada je nanizala neverovatan učinak od 56 pobeda i jednog poraza. Osim toga, osvojila je tri Masters kupa uzastopno – 1990, 1991. i 1992.

Prerani kraj dominacije

Njena dominacija je tragično prekinuta 1993. kada je navijač napao i uboo nožem tokom jednog meča.

Profimedia
 

Monika je 1994. uzela državljanstvo SAD i osvojila je Australijan open 1996, ali se nikad više nije vratila na nivo na kome je bila u prvim godinama svog profesionalnog takmičenja. Poslednji profesionalni meč odigrala je 2003, iako se zvanično penzionisala tek 2008, sa nepunih 36 godina.

Lični problemi, pa onda mir

Aprila 2009. objavila je autobiografiju u kojoj je opisala svoje borbe sa depresijom, sa poremećajem ishrane, što se sve pojavilo posle ubadanja nožem, onda borbu njenog oca sa rakom i kasniju smrt, kao i povratak tenisu i nastavku života.

Profimedia
 

Iste godine je počela da se zabavlja sa biznismenom Tomom Golisanom, koji je 32 godine stariji od nje. Venčali su se 2014.

Monika Seleš danas živi miran i srećan život, a njenih 178 nedelja kao broj jedan je stavljaju daleko od "najkraćeg boravka na mestu broja 1".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike