Kralj je živ i napada evropski tron! Real preko Barse do finala Evrolige!

19.05.2022

20:59

0

Autor: 24sedam

Španski giganti odigrali fenomenalan meč na F4 u Beogradu

Kralj je živ i napada evropski tron! Real preko Barse do finala Evrolige!
REAL_vs_BARCELONA_17 - Copyright MN Press

Kraj je živ i napada evropski tron! Madridski Real je u drugom polufinalu F4 u Beogradu savladao Barselonu i u subotu će se sa trofej Evrolige boriti protiv Anadolu Efesa - 86:83 (19:19, 15:26, 26:11, 26:27).

Prvi dan završnog turnira elitnog takmičenja u Beogradu dokazao je da su njegovi učesnici bez dileme bili najbolji ove sezone. Drama u okršaju Efesa i Olimpijakosa koja je okončana trojkom uz zvuk sirene Vasilija Micića, nije izostala ni u "El klasiku" u kojem su Pablo Laso i njegovi izabranici još jednom svima pokazali da poseduju ekstremni šampionski karakter.

Nisu Realu cvetale ruže ove sezone. Dugo su se "kraljevići" mučili da uhvate prepoznatljivu formu, u jednom trenutku je delovalo da bi cenu neočekivano loših rezultata mogao da plati Pablo Laso, ali je tada "kraljevski klub" pokazao svu svoju veličinu, istrpeo iskusnog stratega, koji se na poverenju zahvalio na najbolji mogući način - pobedom protiv najvećeg rivala za plasman u finale Evrolige!

Delovalo je od početka da Madriđani zanju šta žele i kako do toga da dođu. Nisu posustali ni kada se razgoropadio večeras maestralni Nikola Mirotić, koji je u finišu prvog i početkom drugog poluvremena pogurao Barsu do maksimalnih plus 13 (47:34).

Imao je Laso večeras standardno maestralnog Serhija Ljulja, ali i dva X faktora - Jabuselea i Fabijana Kozera, koji je u završnici meča, sa pet vezanih poena, poništio sjajnu minijaturu prošlosezonskog saigrača Laprovitole, koji je sa dve vezne trojke vratio Katalonce iz minus sedam i meč uveo dramatičnu završnicu, koju je ofanzivnim skokom i sa dva pogođena bacanja tri sekunde pre kraja rešio nekadašnji košarkaš Asvela. 

Najzapaženiji u ekipi Reala bili su Kozer i Jabusele sa 18 poena, a pratio ih je Ljulj sa 15. Na drugoj strani najviše se istakao MVP Nikola Mirotić sa 26 poena, a Dejvis je dodao 15.

Barselona meč za treće mesto igra protiv Olimpijakosa u subotu od 16.00 časova, dok Real svoj finalni meč sa Efesom igra isti dan od 19.00 sati.

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Kalates ubacuje flouter i čuva Barsinu nadu - 80:77. Ekspresnih 4:0 Barse, koja lakim poenima Dejvisa prilazi na samo poen zaostatka minut i 19 sekundi pre kraja. Laso traži minut odmora - 80:79. Imala je Barsa priliku da povede, ali je pokušaj Laprovitole izblokirao Poirije, iskupivši se tako za izgubljenu loptu. Potom Dek hvata ofanzivni skok, a Ljulj donosi Realu plus tri 22 sekunde pre kraja - 82:79. Abrines poentira sa poludistance. Do kraja je 16 sekundi, Real ima plus jedan, Laso traži tajm aut. Barsa traži penal završnicu, Hanga je ubacio oba penala, do kraja je 15 sekundi - 84:81. Eksum produžava dramu, pet sekudi pre kraja na liniju penala staje Ljulj - pogodio je prvo, drugo je promašio, ali je Jabusele uhvatio ofanzivni skok i ide na liniju penala, dve sekunde pre poslednjeg zvuka sirene. Francuz pogađa oba penala - KRAJ! Real je pobedio Barselonu 86:83.

38. MINUT - Au, kakva minijatura Laprovitole, koji sa dve vezne trojke približava Barsu na minus dva na isteku 37. minuta - 75:73. Ako Barsa dobije junak će biti samo jedan - Nikola Mirotić! Naturalizovani Španac je uhvatio ofanzivni skok posle dva promašena bacanja Dejvisa i poravnao rezultat u 38. minutu - 75:75. Kozer je brutalno odgovorio Laprovitoli - trojkom i ukradenom loptom pa lakim poenima. Real u poslednja dva minuta četvrte deonice ulazi sa velikih plus pet - 80:75. 

36. MINUT - Mirotić je ubacio ekstremno važnu trojku za Barsu (68:64), ali je Poirije efektnim zakucavanjem ulio dodatnu sigurnost saigračima - 70:64. Kakva rola Jabuselea. Posle dva ubačena bacanja Mirotića, pogodio je Francuz svoju četvrtu trojku iz šestog pokušaja. Real je na sigurnih plus sedam - 73:66.

MN Press
 

34. MINUT - Potpuno se razigrao Serhio Ljulj. Prekaljeni plejmejker maestralno diriguje igrom Reala, koji na isteku 34. minuta stiže do velikih 68:61.

32. MINUT - Više od četiri minuta je Barselona bez poena. Ljulj sa dva ubačena bacanja produžava seriju Reala na 12:0 za 62:56. Mirotić pogađa dva bacanja i prekida košgeterski post svog tima. Na isteku 32. minuta Madriđani vode 62:58.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Madriđani su na ulasku u završnih 60 sekundi pretposlednjeg kvartala potpuno istopili prednost Barse. Ljulj je trojkom krunisao seriju 8:0 za vođstvo Reala 58:56. Kozer krade loptu Kataloncima prilikom ubacivanja auta i u kontri poentira i stavlja tačku na izvanrednu četvrtinu Reala, koji na poslednji dvominutni odmor ide sa plus četiri - 60:56.

MN Press
 

28. MINUT - Maestralni Mirotić je već stigao do dabl-dabl učinka, postigao je 17 poena i upravo je uhvatio i 10. skok. Jabusele ubacuje trojku i približava Real na posed zaostatka - 56:53. Madriđani su samo na poenu zaostatka pred završna dva minuta treće deonice, posle ubačenih bacanja Kozera.

26. MINUT - Kozer sa pet vezanih poena pokreće seriju Reala 7:0, kojom Madriđani prilaze na minus četiri - 54:50. 

24. MINUT - Abalde je sa pet vezanih poena pokušao da pokrene Real, primakao je Madriđane na minus šest, ali su Eksum, Kalates i Mirotić (trojka) ekspresno vratili Barsi plus 11 - 54:43.

MN Press
 

22. MINUT - Tvrd i neefikasan početak drugog poluvremena. Posle dva minuta igre u nastavku meča ekipe su postigle po jedan koš - 47:36.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Barselona je u završnici prvog poluvremena stigla do dvocifrenog plusa i na veliki odmor ide sa 45:34. Sjajno su Katalonci finiširali drugu deonicu i serijom 11:1 stigli do maksimalnih plus 11.

18. MINUT - Konačno je za Barsu proradio Nikola Mirotić. Sjajni krilni centar je sa pet vezanih poena povukao Katalonce do plus šest, koje su dostigli posle trojke Laprovitole - 39:33, pred završna dva minuta prvog poluvremena.

MN Press
 

16. MINUT - Potpuno izjednačen period, igra se koš za koš, na isteku 16. minuta rezultat je poravnat 31:31.

14. MINUT - Posle prlično kvalitetne košarke u prvih 10-ak minuta meča, usledio je prvi mali haotični period na obe strane. Košarkaši Barse su bili nešto koncentrisaniji, pa su na isteku 14. minuta uspeli da uhvate rezultatski priključak - 27:25.

12. MINUT - Dek je u finišu prve i početkom druge deonice preuzeo poentersku ulogu od Jabuselea i poenima uz faul i pogođenim dodatnim bacanjem čuva Real u vođstvu - 22:19. Jasikevičijus je primoran da traži minut odmora posle samo 50 sekundi igre u drugoj deonici. Posle trojke Fernandeza Real povećava prednost na 25:20. 

MN Press
 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Na kraju prvog perioda rezultat je izjednačen 19:19.

8. MINUT - Onog momenta kada je Barsa uspostavila ravnotežu u broju uhvaćenih lopti pod košem došla je do rezultata. Trojkom Mirotića Katalonci krunišu seriju 7:0 za minimalno vođstvo 15:14. Real pred završna dva minuta prve deonice ulazi sa plus jedan posle dva ubačena bacanja Deka.

6. MINUT - Madriđani su od starta uspostavili dominaciju pod oba koša, što im je donelo plus šest posle uvodnih šest minuta igre - 14:8. Jabusele je sa 10 poena ubedljivo prva figura na otvaranju meča.

MN Press
 

4. MINUT - Laprovitola i Mirotić imaju spreman odgovor, posle četiri minuta igre Real vodi 10:8.

2. MINUT - Real je furiozno počeo meč. Jabusele postiže osam vezanih poena (dve trojke) za vođstvo Madriđana 8:2 na isteku 2. minuta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike