Stanojević doneo san o Partizanovom evropskom proleću, Stanojević može i da ga upropasti

26.11.2021

12:19

3

Trener crno-belih povlačio i dobre i loše poteze, ovi drugi sad dolaze do izražaja

Stanojević doneo san o Partizanovom evropskom proleću, Stanojević može i da ga upropasti
stanojevic1 - Copyright FK Partizan

Koliko je samo pametnih poteza povukao Aleksandar Stanojević da bi doveo Partizan do prvog mesta u Superligi i druge pozicije u grupi B Lige konferencija. Imao je dovoljno hrabrosti da promoviše Aleksandra Popovića u prvog golmana ekipe nakon odlaska Vladimira Stojkovića, "pridigao" je i dao vetar u leđa Danilu Pantiću.

Pravio je izmene kojima je direktno uticao na rezultat kao u revanšu protiv Dunajske Strede ili na uzvratnom meču protiv Sočija, kada je u igru ubacio asistenta Nikolu Terzića, strelca za 2:2 Aleksandra Šćekića, pa uveo Nemanju Stevanovića, verujući da će rezervni golman skinuti Rusima neki penal i bio je u pravu.

FK Partizan
 

Dobru taktiku je napravio i protiv Santa Klare postavljanjem nepripremljenog Sejdubu Sumu u startnih 11, da bi mu se on revanširao iznuđenim penalom već posle 20-tak minuta igre. Dakle, veoma je ispravno i precizno reći da se Stanojevićeva trenerska ruka i te kako osećala tokom krčenja evropskog puta do grupne faze Lige konferencija.

Ista ruka, međutim, postaje sada deo problema! Dirigovala je ziheraški pristup utakmicama protiv Genta, pa se svesno išlo na nulu u Talinu, tako da je iz poslednjih 270 evropskih minuta izvučen samo jedan bod. Dovedeno je u pitanje evropsko proleće, od gotovog napravljena veresija, pa će se potvrda plasmana tražiti u poslednjih 90 minuta protiv Anortoziza 9. decembra u Humskoj.

Kiprani nisu Augsburg, ali ni crno-beli ne izgledaju kao nekakav fudbalski bauk na koga se ne bi smeli zatrčati igrajući na sve ili ništa. Baš takav stil protivnika generacijama crno-belih nije nikako odgovaralo i na takvim mečevima nisu umeli da obuzdaju veliku želju rivala za pobedom ili remijem. Tako je bilo protiv Nemaca u decembru 2015. godine (1:3), slično se ponovilo u Hagu sa AZ u novembru 2019. godine (2:2).

FK Partizan
 

U normalnim situacijama nikakva dilema ne bi postojala oko pobednika, jer Partizan je dve klase bolji tim od Anortozisa, ali ako izvesno te noći neće biti na terenu ni Natha, ni Markovića, za koliko su onda klasa tu ostali uskraćeni crno-beli?

Ponovo se može pričati o trenerskoj ruci koja je pokazala rukom ka izlaznim vratima nekolicini igrača, očigledno ne računajući na mnogo faktora koji će mu tokom jeseni pokvariti i igru i raspoloženje u ekipi i oko nje. Zašto je morao da dovede Sumu do tog nivoa očajanja da poželi odlazak iz kluba? Natho je ostao bez jedine prave alternative, budući da se Pantić od povrede muči da vrati svoju formu sa početka sezone. Sinoć protiv Flore do ulaska Markovića nije bilo igrača sposobnog da gurne jednu loptu ka Rikardu, pa je najbolji strelac i svojom zaslugom završio utakmicu bez ocene kao jedno veliko "ništa". Posebno je čudno toliko poverenje u Nemanju Jovića. Partizanov talentovani dečak od odlaska sa reprezentacijom na japansku turneju nijednim potezom nije opravdao toliku veru trenera. Već je postalo teško gledati kako se muči da savlada loptu, pa dok stigne u duel sa direktnim čuvarem, ona promeni posed, završi u nogama protivnika, ode u aut, svuda, samo ne tamo gde bi navijači voleli da je vide. Prema prikazanom više bi mu pristajao jedan reset u Teleoptiku, nego mesto među 20 profesionalaca. Ali nije ovde dete od 19 godina krivo za Partizanova evropska posrnuća. Stanojevićevom opkladom na pogrešnu kartu izgubio je Partizan, jer ko kaže da sa tolikim minutima na terenu Denis Stojković ne bi danas vredeo pet miliona evra.

FK Partizan
 

Nisu Pantić i Jović jedini u minus fazi. Pao je i Filip Holender, Lazar Pavlović je bolje izgledao kao 17-godišnjak kod Save Miloševića nego danas sa 20 godina kod njegovom naslednika. Prave zamene za Rikarda i dalje nema. Kvinsi Menig igra najdalje do 70. minuta svaku utakmicu, a onda bude zamenjen. Još se nije dokazao ni kao krilo, besmisleno je onda očekivati da danas-sutra uspešno uskoči u ulogu Rikarda, ako ne daj bože, okolnosti budu diktirale takvu promenu u timu. Od dečaka Milovanovića i Baždara ni traga, ni glasa, pri čemu se neke situacije vezane za njih dvojicu teško daju objasniti. Recimo, igra se kup utakmica u Humskoj protiv trećeligaša Trajala. Rikardo ostaje na terenu do 70. minuta. Rezultat je 3:0, na klupi, dakle u protokolu, među rezervama, nema ni Milovanovića, ni Baždara. Umesto golgetera ulazi desni bek Aleksandar Miljković! Nigde veze.

FK Partizan
 

I šta kažete onda ... Koji je sledeći veliki transfer Partizana? Od čega će klub živeti ako se pokaže da novac od UEFA neće biti dovoljan za puko preživljavanje? Ovakva strategija zahtevaće hitnu prodaju na leto bar četvorice da bi se krpio budžet za narednu godinu. Samo, kojih četiri?

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike