Zvezda će na ovom modernom stadionu tražiti nove bodove! Zavirite u Lajpcigovu arenu, ima šta da se vidi! (FOTO GALERIJA))

24.10.2023

23:00

0

Sve je krenulo 2010. godine i od tada je kapacitet i izgled Arene menjan

Zvezda će na ovom modernom stadionu tražiti nove bodove! Zavirite u Lajpcigovu arenu, ima šta da se vidi! (FOTO GALERIJA))
Copyright Profimedia

Fudbalere Crvene zvezde u sredu (21.00) očekuje utakmica Lige šampiona, gostovanje RB Lajpcigu, timu osnovanom 2009. godine. "Crveni bikovi" igraju na "Red Bul Areni" čiji je kapacitet nešto više od 41.000.

Lajpcig je svoju premijernu sezonu odigrao u sezoni 2009/10 na stadionu Markranštada čiji je kapacitet bio skromnih pet hiljada. Ali kako su planovi osnivača kluba bili znatno veći, krenulo se u realizaciju znatno ozbiljnijeg projekta. Pošto je ideja bila da u nekoliko godina klub iz regionalne lige dođe do elitnog ranga, Bundeslige.

Na novom stadionu prva utakmica odigrana je u julu 2010. godine, sa Šalkeom pred 21.556 gledalaca. Kapacitet je u sezoni 2014/15 bio 44.345 gledalaca, da bi naredne godine bio smanjen na 42.959 kako bi se na stadionu razvijali drugi sadržaji. Dugo je stadion bio sa samo sedećim trbinama, ali je onda na inicijativu navijača odlučeno da sektor B bude za stajanje. To se desilo pre dve godine.

Klub ima i trening kamp Kotaveg. Otvoren je u septembru 2015. godine, a namenjen je treninzima, ne samo prvog tima već i rezervnog, kao i mlađih kategorija. Tu je smeštena i akademija, kao i kancelarije i internat za 50 mladih fudbalera. Postoji i teren sa tribinom od 1.000 sedišta.

Malo o burnoj istoriji "grada lipa"

Inače, Lajpcig je grad u (gornjoj) Saksoniji sa populacijom od 625.000 stanovnika. U vreme kada je država bila podeljena, bio je drugi grad po broju stanovnika u Istočnoj Nemačkoj, odmah iza Istočnog Berlina. Trenutno je po ovom kriterijumu osmi grad u Nemačkoj.

Prvi put, u istorijskim spisima se pominje još 1015. godine. U naseobinama na tlu današnje Istočne Nemačke, u tom periodu živeli su Sloveni. Tako je i to naselje Lužičkih Srba nazvano po drvetu koje je tamo raslo - lipi. Slovensko ime bilo je Lipsk, ali je ono vremenom promenjeno u današnje - Lajpcig.

Postepeno se razvijao, a Univerzitet je osnovan 1409. Tada je postao i važan centar za razvoj prava i štamparske industrije. Lajpcig je takođe poznat po "Bici naroda" iz 1813. godine, kada je koalicija Prusije, Rusije, Austrije i Švedske porazila Napoleona koji je posle toga  prognan na ostrvo Elbu.

U Drugom svetskom ratu, saveznici su počeli sa bombardovanjem 1943. godine. Okončano je 1945, a u aprilu su saveznici ušli u grad. Period Hladnog rata nije bio dobar za Lajpcig, ali ni posle ujedinjena nije bilo bolje. Ovo je bio i dalje bio "rezervisan" za tešku industriju, pa je bilo masovnog iseljavanja, kao i pre pada Berlinskog zida.

Stvari su krenule nabolje početkom 21. veka. Razvijana je infrastruktura, ali se nije zanemarivalo i istorijsko nasleđe. Lajpcig je danas važan ekonomski centar, a važi za grad sa visokim kvalitetom života. Često ga zovu i "novi Berlin".

Inače, to je i grad u kojem je 1750. godine umro i sahranjen Johan Sebastijan Bah, ali i rođen Rihard Vagner (1813.). Takođe u ovom gradu su boravila i još dva slavna kompozitora, Robert Šuman i Feliks Mendelson. U Lajpcigu je jedan deo života proveo i Johan Volfgang Gete, a od 1973. do 1978. je studirala (fiziku na Univerzitetu Karl Marks) bivša kancelarka Angela Merkel.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike