Nakon 63 godine rekonstrukcija Velike dvorane Kolarčeve zadužbine: Evo koliko će biti izdvojeno novca

27.04.2024

13:10

0

Adaptacija i pratećih prostorija

Nakon 63 godine rekonstrukcija Velike dvorane Kolarčeve zadužbine: Evo koliko će biti izdvojeno novca
Kolarac - Copyright Promo/Kolarac arhiva

Ministarka kulture Maja Gojković i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević potpisali su juče ugovore sa "Zadužbinom Ilije Kolarca", Gradom Požarevcem i Gradom Leskovcem o rekonstrukciji, adaptaciji i izgranjih novih objekata kulture.

Goran Zlatković/ Tanjug
 

Svečanim potpisivanjem u Ministarstvu kulture ozvaničena je Odluka Vlade Srbije da u te svrhe bude izdvojeno iz kreditne linije Banke Saveta Evrope 6.300.000 evra.

Adaptacija Velike koncertne sale i pratećih prostorija

Ugovore su potpisali Gojković i Blagojević sa gradonačelnikom Požarevca Sašom Pavlovićem, upravnikom Kolarčeve zadužbine Aleksandrom Pekovićem i zamenicom gradonačelnika Leskovca Lidijom Dimitrijević.

Gojković je rekla novinarima posle potpisivanja da u Kolarčevu zadužbinu nije ulagano 63 godine, a sada ide 1.350.000 evra za rekonstrukciju i adaptaciju Velike koncertne sale i pratećih prostorija.

Promo/Kolarac arhiva
 

- Izuzetno smo uzbuđeni što će Kolarac da zasija onim sjajem koji je odavno već i zaslužio - istakla je Gojković.

Prema njenim rečima, Požarevac dobija 3,5 miliona evra za rekonstrukciju stare Galerije "Milene Pavlović Barili", ali i izgradnju potpuno novog objekta.

Printscreen/Google Maps
 

 

- To je velelepno zdanje u kome će konačno moći da se na jednom mestu izlože sve slike, crteži, ali i predmeti, prepiska, fotografije koji pripadaju Pavlović Barili, koju možemo da okarakterišemo kao srpsku Fridu Kalo - ocenila je Gojković.

Iduće godine 80 godina od smrti Milene Pavlović Barili

Prema njenim rečima, značajno je što je iduće godine 80 godina od smrti Pavlović Barili, a ulaganje predstavlja "dug Srbije velikoj, značajnoj umetnici".

- Radovi će početi odmah po ovom potpisivanju, jer je sva tehnička dokumentacija skupljena, dozvola za izgradnju izdata u Požarevcu i radujemo se tome što ćemo iduće godine uspeti u velikoj meri da ostvarimo ove planove - navela je ministarka.

Printscreen/galerijamilenepavlovicbarilli.rs
 

Gojković je dodala da uz izložbu koju planiraju u Beogradu, Pavlović Barili zaslužuje da bude isto tako predstavljena u Ženskom muzeju u Vašingtonu, o čemu se trenutno vode pregovori.

Izdvojeno je 1.450.000 evra za adaptaciju i rekonstrukciju nekadašnjeg Doma vojske u Leskovcu, a multifunkcionalna zgrada biće prenamenjena u veliku koncertnu salu i Muzičku školu.

Profimedia
 

- Brinemo i o mladim muzičkim talentima, kojih očigledno u Leskovcu i okrugu ima. Ovim činom se na najbolji način verifikuje politika vlade i ministarstva koja je od 2016. a pogotovo od 2020. posvećena ulaganju u infrastrukturne objekte u kulturi - istakla je Gojković

Prema njenim rečima, to je "nešto nam je zaista potrebno i to je vetar u leđa svim ljudima koji se bave umetnošću u našoj državi".

Sledeća je Beogradska filharmonija

U svom obraćanju, Blagojević je istakao da imaju "sjajnu saradnju sa bankom koja ceo taj posao finansira i koja je otvorena i za nove projekte, a i za neka nova sredstva ukoliko se za tim pokaže potreba, a potrebe ima".

Ocenivši da su u prethodnih nekoliko godina "oživeli ulaganje u kulturu", Blagojević je dodao da trebe pogledati kako danas izgledaju Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Muzej Jugoslavije i druge ustanove u Srbiji.

ATA Images/M. M.
 

 

Prema njegovim rečima, u Pirotu se vrši transformacija jednog starog objekta u moderan, multifunkcionalni objekat, a završena je i izgradnja Male scene niškog Narodnog pozorišta.

- To je verujem samo početak. Priča o objektu Beogradske filharmonije je već dugo prisutna i taj projekat se privodi kraju. To će biti najveći do sada projekat po iznosu opredeljenih sredstava koje je Ministarstvo za javna ulaganja imalo priliku da vodi - rekao je Blagojević.

Veliki istorijski dan za Kolarčevu zadužbinu

Istakavši da neće zapostaviti ni druge gradove u Srbiji, Blagojević je rekao da ulaganja u infrastrukturu u kulturi posle nekoliko godina samo dobijaju na zamahu.

- Sve ovo što je do sada urađeno je samo početak, nastavljamo dalje i sa velikim ulaganjima u Beogradu i u drugim mestima širom naše zemlje - istakao je Blagojević.

U svom obraćanju, Peković je ocenio da je to "veliki, istorijski dan za Kolarčevu zadužbinu, posebno imajući u vidu da je poslednje veliko renoviranje bilo 1962. godine".

Tanjug/ Goran Zlatković
 

Naglasivši da "ova vest pre svega raduje korisnike, publiku i veliki broj umetnika iz čitavog sveta koji redovno dolazi i nastupa na Kolarcu", Peković je dodao da zgrada ima 92 godine i osnovni cilj je da je učine "vitalnom i za naredni vek".

Gradonačelnik Pavlović je podsetio da je majka Pavlović Barili 1961. godine ostavila zadužbinu, kada je srušen mali deo kuće i napravljen privremeni galerijski prostor.

Oko 900 slika Milene Pavlović Barili nedostupno javnosti

- Mi smo taj privremeni galerijski prostor 63 godine imali, do ovog trenutka. Konačno će naša Milena i Požarevac dobiti ozbiljan prostor, gde ćemo moći da izlažemo fundus slika, koji je zaista ogroman - istakao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, približno 900 slika postoji u fundusu Galerije Milene Pavlović Barili, koje do danas nisu mogli da izlažu. Pavlović je dodao da je u pitanju sanacija i adaptacija postojećeg dela Galerije, sa dogradnjom novog dela Galerije.

Printscreen/galerijamilenepavlovicbarilli.rs
 

Dimitrijević je ocenila da će rekonstrukcijom Doma vojske Leskovac dobiti moderniji i drugačiji prostor "u kome će negovati umetnost i stvarati nova umetnička iskustva".

Prema njenim rečima, ovim ugovorom dobiće sredstva za prvu fazu rekonstrukcije u iznosu od 1,45 miliona evra, a grad će učestvovati sa deset miliona dinara za projektno investiranje, dok će sledeće godine stići još milion iz ministarstva uložiti u opremanje prostora.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike