Ričard Brenson stigao do milijardi i svemira bez srednje škole

15.07.2021

17:30 >> 19:47

0

Školu je napustio u 16 godini i pokrenuo svoj magazin i posao u muzičkoj industriji

Ričard Brenson stigao do milijardi i svemira bez srednje škole
Profimedia/Ričard Brenson

Vesti su ovih dana pune priča o britanskom preduzetniku, milijarderu i astronautu Ričardu Brensonu, koji je pre nekoliko dana ispunio dečački san i poleteo u svemir, čime je otvorio eru svemirskog turizma.

Pročitajte i ovo:

Sin šankera i stjuardese, Brenson nikada nije završio srednju školu, ali je uspešno razvio posao – počeo je od prodaje magazina i muzičkih ploča i stigao do izgradnje svemirskih brodova. Činjenica je da su ga kroz život vodile genijalne, avanturističke ideje.

Za let naredne godine oko 600 ljudi već je kupilo karte, koje koštaju od 200.000 do 250.000 dolara.

Iza sedamedesetogodišnjeg Brensona je karijera duga 50 godina. Trenutno, pod njegovom kontrolom je 400 kompanija koje se bave različitim delatnostima, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 5,9 milijardi dolara.

Youtube/Profimedia

Ko je Ričard Brenson?

Rođen je 18. jula 1950. u Suriju u Engleskoj. Patio je od disleksije, u školi mu nije išlo najbolje, pa ju je napustio u 16. godini, nakon čega je započeo biznis u muzičkoj industriji.

Kao učenik srednje škole Stou, direktoru je predao pismo sa detaljnim objašnjenjem kako bi školu trebalo voditi. Direktor, veteran iz Drugog svetskog rata, Robert Drajson, rekao mu je tada da će ili završiti u zatvoru ili postati milioner. Danas je Ričard Brenson milijarder.

Pokrenuo je magazin “Student”, čiji je prvi broj podeljen besplatno u tiražu od 50.000 primeraka, a trošak je pokriven prihodima od marketinga u iznosu od 8.000 dolara.

Profimedia/Ričard Brenson

Te 1969. godine je živeo u komuni u Londonu, okružen muzičarima sa britanske scene, kada dobija ideju da pokrene kompaniju za dostavu muzičkih ploča kako bi finansirao magazin. Kompanija je poslovala skromno, ali dovoljno dobro da mu omogući širenje biznisa, tako da otvara i prodavnicu muzičkih ploča u čuvenoj ulici Oksford.

S obzirom na to da je prodavnica dobro poslovala, Brenson otvara i muzički studio 1972. u Oksfordširu – “Virdžin rekords”. Prvi pevač koji je snimio singl za produkciju “Virdžin rekords” bio je Majk Oldfild, 1973. godine. Pesma “Tubular Bells” je odmah postala hit i na britanskoj top-listi zadržala se 247 nedelja.

Ričard Brenson uglavnom živi na Britanskim Devičanskim Ostrvima, tačnije na ostrvu Neker, koje je kupio 1978. godine za 180.000 dolara.

Profimedia/Dom Ričarda Brensona na ostrvu Neker

Ričard Brenson potpisuje ugovore sa grupama kao što su “Seks pistols”, “Kalčr klab”, “Rolingstons”, “Dženezis”… Ubrzo nakon toga, “Virdžin” postaje jedna od šest vodećih muzičkih kompanija u svetu.

Poznat po svom avanturističkom duhu, Branson je 1987. godine oborio svetski rekord kao prva i jedina osoba koja je prešla Atlantik u najvećem balonu sa toplim vazduhom. Nakon toga, 1991. godine ponovo se našao u balonu, kada je prešao 11.000 kilometara duž Tihog okeana, pri brzini od 400 kilometara na sat.

Profimedia/Ričard Brenson

Kako su poslovi dobro napredovali, tako je Brenson širio svoje carstvo. Osamdesetih godina kupuje turističku kompaniju “Vojadžer grup” i postaje vlasnik “Virdžin Atlantika”. Ali devedesetih godina kompanija zapada u finansijske probleme i biva prodata 1993. godine za milijardu dolara. Prema nekim saznanjima, Ričard je to teško podneo i plakao je na potpisivanju ugovora. Ipak, rešio je da ostane u muzičkom svetu i 1993. osniva Virdžin radio, a tri godine kasnije novu muzičku kompaniju V2.

Kraljica Elizabeta II mu je 1999. godine dodelila titulu ser za njegov doprinos preduzetništvu.

Pročitajte i ovo:

Nakon toga, Ričard Brenson je nastavio da širi “Virdžin grup”. Danas ova grupacija posluje u 35 država i ima 70.000 zaposlenih. Njegove kompanije se bave mobilnom telefonijom, želežničkim transportom, svemirskim turizmom, a Brenson poseduje i hotele, radio-stanice i muzičke kompanije.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi