"Svako jutro vozim svoje đake na nastavu i ne dam da se ugasi škola": Danas je Svetski dan učitelja

05.10.2020

10:25 >> 19:27

0

Učitelji čak i danas ginu za svoje đake, bore se da se male škole u zabačenim krajevima Srbije ne zatvore

"Svako jutro vozim svoje đake na nastavu i ne dam da se ugasi škola": Danas je Svetski dan učitelja
Copyright Profimedia

Danas je Svetski dan učitelja i malo nas razmišlja kako i pod kojim uslovima oni rade. Dok sami ne jave. Trenutna specifičnost tog poziva, a koju diktira epidemija koronavirusa, zbog toga promenjen režim nastave, propisane epidemiološke mere, potpuno je zasenila činjenicu kakvi su učitelji zapravo.

Evo priče.

Učitelj Marko Čikarić radi u seoskoj školi ,,Svetislav Mirković Nenad“ u Tovrljanima, selu na planini Sokolovica, 35 kilometara od Prokuplja, u parku prirode Radan planine. Škola je otvorena 2015. godine i to sa samo tri đaka. Danas ih je petoro u tri različita razreda i dolaze iz tri okolna sela Arbanaška, Tovljane i Trnovi Laz.

Promo/24sedam/Marko Čikarić

Škola se nalazi u privatnoj kući, nekada zadruzi, koju je meštanin Radivoje Šmigić ustupio deci i učiteljima, bez ikakve nadoknade. Učitelj Čikarić kaže za “24sedam” koliko je važno što ova škola posle dvadeset pet godina ponovo radi.

– Otkako je ove škole, mladi ljudi su odlučili da ne idu u gradove, već da ostanu u ovim krajevima i ovde stvaraju porodice. Ova škola pokretač je svih dešavanja ovde. Vratila je život u krajeve prokupačke opštine – kaže Čikarić.

Prema njegovim rečima, rad u seoskoj školi razlikuje se u odnosu na rad u gradu, pre svega, po tome što je potrebno u isto vreme predavati deci različitih uzrasta, odnosno razreda.

Ali, kako tvrdi, nikada je ne bi menjao za neku veću školu u gradskoj sredini:

– Bilo bi mi mnogo žao da napustim ovaj kraj i ovu decu jer sam sebe dao za opstanak ovog kraja.

I, za svoj doprinos prošle godine je nagrađen za individualni razvoj lokalne zajednice.

Brine o deci, da im bude toplo, ali i da ih svojim “golfom 2” svakog jutra doveze do škole. Dnevno pređe na desetine kilometara i sve radi sam, jer nema pomoćnog radnika.

Promo/24sedam/Marko Čikarić

A, želje dece su skromne.

– Neka klackalica, koš ili tobogan ovim mališanima bi mnogo značili. Zahvaljujući donacijama i pomoći lokalne samouprave, škola je dosta dobro opremljena – obnovili smo stolariju, imamo belu tablu, laptop računar, projektor – priča nam učitelj Marko.

Kako on dodaje, svake godine učenici ove škole dobijaju paketiće za Novu godinu.

-Ali, deci nedostaju računari i internet. Ako ponovo dođe do prekida nastave, zbog aktuelne epidemije koronavirusa, učenici nemaju mogućnost da pristupe platformi za nastavu na daljinu. Deca su jedva dočekala da ponovo budu u školi zajedno. Uželeli su se druženja, jer su udaljeni jedni od drugih sedam kilometara – priča nam on.

Redovno đake vodi na priredbe u matičnu školu u Maloj Plani. Često obilaze i crkve i manastire u okolini, kada je neki praznik.

– Trudimo se da imamo naš kulturni program. Svake godine nam dođe odeljenje iz neke gradske škole, pa organizujemo i priredbe za selo – kaže Čikarić.

Profimedia

Koliko se posao učitelja promenio od pojave koronavirusa i koliko je velika njihova odgovornost, otkriva za “24sedam” Desanka Trninić, profesor razredne nastave OŠ “14. oktobar” iz Beograda:

– Posao učitelja u doba koronavirusa se mnogo promenio. Sam rad i organizacija rada u učionici su kompleksniji i naporniji. Mnogo je više i vanškolskih aktivnosti i onlajn nastava. Dosta radimo  i od kod kuće – priča ona i dodaje da je učenici doživljavaju “kao odgovornu, pravednu i zanimljivu nastavnicu”.

Promo/24sedam/Desanka Trninić

Na pitanje da li  joj se čini da njen rad danas konstantno pod lupom roditelja i društva uopšte, ona kaže da je sa decom lako, međutim:

-Sa roditeljima nije tako. Sve zavisi od čoveka, načina vaspitanja i odnosa prema obrazovnom sistemu i  učitelju. Isto je i sa ostatkom društva – kaže  Trninićeva.

Njwn utisak je da je nekada posao učitelja bio više cenjen u društvu i znalo se šta znači biti učitelj.

-Danas su se stvari promenile, pa tako i sam odnos prema školi i učitelju. Ali, sve zavisi od samog nastavnika. Mi gradimo autoritet i nastojimo da ga što dostojanstvenije očuvamo. Rad sa decom je veoma lep i zanimljiv. Koliko pružate, toliko i dobijate, doslednost u svemu i autoritet su važni, ali i odnos pun ljubavi i poverenja. Deca to prepoznaju, nepogrešivo, poštuju i cene – naglašava ona.

Promo/24sedam/Desanka Trninić

Naši sagovornici saglasni su da njihov posao mora da se radi s puno ljubavi, volje i uz stalno angažovanje i ulaganje truda za buduće generacije.

– Samim tim i vi postajete bolja osoba, plemenitija, kada znate da ste u decu uložili i da ste nešto novo i lepo uradili – kažu ti učitelji.

Ovaj dan obeležava se u više od 100 zemalja

Više od 100 zemalja sveta svakog 5. oktobra obeležava Svetski dan učitelja. Dan koji su proglasile Ujedinjene nacije 1993. godine, u ciljem da se istakne uloga učitelja u obrazovanju i razvoju dece i  i  naglase principi i preporuke o položaju učitelja i nastavnika.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike