Oni znaju kako da pletu mrežu! Od fobije do filmskih hitova

11.11.2021

10:00

0

Imaju osam nogu, osam očiju, nemaju krila i građeni su samo iz dva dela

Oni znaju kako da pletu mrežu! Od fobije do filmskih hitova
profimedia-0335323200 - Copyright Profimedia

Oduvek je pauk bio interesantna pojava u prirodi. A njegova popularnost se često prenosila i na veliko filmsko platno, bilo da se pojavljuje kao najstrašniji deo horor filmova ili kao podloga za superheroja kao što je Spajdermen.

Ako ga uporedimo sa drugim životinjama u prirodi, on je specifičan, jer jedini koristi svoj svilen konac, od koga nastaje popularna paukova mreža. Međutim, pauk svoj svilen konac upotrebljava za mnogo više tvorevina. Pored skrovišta, pauk od svog konca pravi kanal za spasavanje, ronilačka zvona, vazdušne letelice, lasa, zamke i naravno mreže.

Paukovi nisu insekti, već spadaju u posebnu grupu poznatu pod imenom Arachnidea. Za razliku od insekata, imaju osam nogu, osam očiju, nemaju krila i građeni su samo iz dva dela.

Profimedia
 

Paukovi se kreću po zemlji, puze na visinama, kreću se po vodi, a neki čak i žive u vodi.  Razne vrste žive u svim krajevima sveta i u različitim klimatskim uslovima. Nisu svi opasni. Ali neki mogu da budu čak i smrtonosni.

Svoje svilene niti pauk stvara u jednoj žlezdi koja se nalazi u stomaku pri samom vrhu njegovog stomaka nalaze se određeni organi sastavljeni od niza jako tankih kanala. Svila se luči, prolazi ovim kanalima i izlazi kroz otvore. Pri izlazu iz otvora, ona je još uvek u tekućem stanju, čim dođe u dodir sa vazduhom, odmah očvrsne pretvarajući ih u svilene paukove niti.

Od tog svilenog konca pauk može isplesti mrežu, ali i neke druge tvorevine. Od lepljivih vlakana plete mrežu koja mu služi za lov na insekte. Za izradu pregrada svoje mreže pauk stvara mnogo deblje i jače niti. A za potrebe čahurenja može isplesti niti one debljine koju želi.

Profimedia
 

I same mreže koje paukovi pletu mogu biti vrlo različite. Mreža u obliku točka pripada skupini koju najčešće vidimo. Postoje i mrežaste “cevi”, sačinjene od glatkih niti u obliku tunela, poput nekih skrovišta.

Jedna podvrsta pauka izrađuje svoje mreže u obliku jama s pokretnim, otvorenim poklopcem, koji se odmah spusti i zatvori „jamu“ čim u nju upadnu insekti. Neke druge podvrste ispredaju mrežu u obliku zvona za ronjenje, koje ne propuštaju vodu, te mogu živeti i pod vodom!

Najveći pauk je tarantula, a najotrovniji crna udovica.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike