Njima su posvećene crkve i zbog njih su osnovane religije: Stvarne ličnosti koje su proglašene božanstvima

30.09.2021

18:30

0

U svetu postoji nekoliko bizarnih crkava koje su posvećene Džeremiju Klarksonu, princu Filipu, Maradoni i Elvisu

Njima su posvećene crkve i zbog njih su osnovane religije: Stvarne ličnosti koje su proglašene božanstvima
Copyright Profimedia

Njima se klanja, pred njihovim fotografijama se moli, slave se praznici u njihovu čast i podižu crkve. U 21. vek smo kročili sa nekoliko novih božanstava koja su stvarne ličnosti.

U čast voditelja "Grand tura" i kolumniste britanskog "Sana" Džeremija Klarksona, u Ugandi je, nakon njegove posete, nastala crkva Svetost Jeze, gde se njegova ličnost poštuje kao božanstvo.

Profimedia
 

U državi Vanuatu, kao bog je tretiran nedavno preminuli princ Filip, a verska sekta obožava kraljičinog muža. Veruje se da je kult osnovan 1974. godine, kada su stanovnici sa nekoliko ostrva videli princa Filipa na kraljevskoj jahti "Britanija" prilikom posete Port Vilu, glavnom gradu Vanuatua. 

Profimedia
 

Jednom prilikom su princu poslali svoje lovačko oružje "nanal", a on im je zahvalio i zauzvrat im poslao svoju fotografiju, koja je postala važna ikona. Pred njom se mole kada žele da im se povećaju prinosi i od nje traže da im podari sunce ili kišu. 

Kada je Dijego Maradona u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 1986. ubacio loptu u mrežu Petera Šiltona, slavni Argentinac je rekao da je gol postigla "Božja ruka". Ne zna se da li je to bio ključni razlog, tek 1998. godine njegovi najverniji obožavaoci su osnovali crkvu posvećenu njemu.

Ono što je počelo kao lagano iskazivanje zahvalnosti između grupe prijatelja u gradu Rosario, ubrzo je preraslo u grupu od preko 500.000 vernika širom sveta.

- Naša religija je fudbal, i kao sve religije, i ona mora imati boga - rekao je suosnivač crkve Alehandro Veron za "Gardijan".

U njihovom kalendaru postoji jedan poseban datum, 29. oktobar, dan pre Maradoninog rođendana koji se proslavlja kao neka vrsta Badnjeg dana.

Profimedia
 

Kao i u hrišćanstvu, novi pripadnici vere moraju da se krste, ali je ceremonija malo drugačija. Na novog člana se baca lopta i on mora, koristeći levu ruku, da da gol preko postera Pitera Šiltona u prirodnoj veličini.

A kada prihvate religiju Maradonine crkve, članovi moraju da poštuju njenih deset zapovesti. Pod tim se podrazumevaju širenje vesti o Maradoninim čudima i ljubav prema fudbalu. Obaveza vernika je i da prvom sinu daju ime Dijego. 

I kralja rokenrola Elvisa Prislija tretiraju kao božanstvo. Prvu crkvu posvećenu njemu osnovao je devedesetih godina velečasni Mort Farndu, koji je napisao i Novi poboljšani zavet i odredio da vernici bar jednom u životu moraju da posete Grejslend. 

Profimedia
 

Nedugo potom nastalo je još nekoliko crkava posvećenih Elvisu. U jednoj hrišćanskoj crkvi u Kanadi se propovedi drže u belim odelima sa resama. Ovu crkvu je osnovao Dorijan Bakter 2003. godine u Njumarketu u Onatariju. On u svojim propovedima koristi Elvisovu muziku, a nakon verskih obreda nastupa kao imitator "kralja rokenrola". 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike