Na današnji dan potonuo je „Titanik“: I obeležavanje stogodišnjice je pratio niz nezgoda

14.04.2021

09:30 >> 13:16

0

Brod je naišao na kamenje, pa su ga zatresli talasi, a potom je morao da se vrati zbog jednog putnika

Na današnji dan potonuo je „Titanik“: I obeležavanje stogodišnjice je pratio niz nezgoda
titanik - Copyright Profimedia

Na današnji dan 1912. godine potonuo je „Titanik“, u to vreme najluksuzniji brod koji je krenuo na svoje prvo putovanje. Ispostavilo se da je ujedno bilo i poslednje.

Krenuo je iz Sautemptona, s ciljem da što je moguće brže stigne u Njujork i time sruši vremenski rekord prelaska Atlantika. Na ovom 269 metara dugačkom okeanskom divu nalazile su se 2.224 osobe. Među njima su bili i mnogobrojni iseljenici, koji su rezervisali mesta u trećoj klasi u želji da u Americi započnu novi život. Drugu klasu su zauzeli trgovci, a u prvoj su boravili oni koji su se ubrajali u najbogatije ljude na svetu.

Profimedia

Sigurnost broda i iskusni kapetan Edvard Smit bili su garancija bezbrižnog putovanja. Međutim, na brodu nije bilo raketa za signalizaciju opasnosti, jer se smatralo da su suvišne, a isto tako je manjkalo i čamaca za spasavanje.

Uz to, iskusni kapetan nije slušao upozorenja sa drugih brodova koji su slali izveštaje o ledu. Posle samo nekoliko dana od isplovljavanja, brod je udario u veliku santu leda. Poginulo je više od 1.500 ljudi.

Profimedia

Dok se „Titanik“ već poprilično naginjao, muzički orkestar je još uvek izvodio bugi-vugi. Dirigent je onda to prekinuo, znajući da poslednji put u ruci drži svoju dirigentsku palicu, i naredio orkestru da zasvira himnu: „Sve smo bliže tebi, moj Bože“. Mnogi su bili potreseni i u zanosu pevali, neki su se molili, a drugi bežali ili zbijali sarkastične šale.

Profimedia

Godišnjica kobnog puta obeležena je 2012. godine na nesvakidašnji način, ali nije sve proteklo kako treba. Na tačno stogodišnjicu od isplovljavanja, brod pod istim imenom je isplovio iz Sautemptona i odmah naišao na neko veliko kamenje, a potom su veliki talasi zatresli brod.

Ali tu nije bio kraj problemima. Snimatelj BBC-a, koji je bio angažovan da snimi ceo događaj, doživeo je srčani udar i brod je bio primoran da se okrene ka irskoj obali kako bi po snimatelja došao helikopter.

Nakon toga je brod nastavio putovanje sa 1.309 putnika, uglavnom istoričara, rođaka poginulih i preživelih. Putnici su se trudili da budu što autentičniji, pa su nosili garderobu koja je bila moderna te 1912. godine, a na brodu su služena ista jela kao i na prvom „Titaniku“. Na mestu gde je „Titanik“ potonuo održan je parastos žrtvama.

Potonuće ovog broda je bilo inspiracija za mnoge umetnike i njihova dela. Najpoznatiji je film „Titanik“ koji je 1997. godine snimio Džejms Kamerun, sa Kejt Vinslet i Leonardom Dikapriom u glavnim ulogama. „Titanik“ je osvojio jedanaest Oskara i zaradio više od dve milijarde dolara.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike