Zašto žene u ovoj zemlji pristaju da budu druge? Uprkos strogim zabranama poligamija i dalje "živi"

01.08.2022

16:32

3

Autor: 24sedam

Muškarci neretko biraju još jednu suprugu zbog prestiža i povećanja ugleda u društvu

Zašto žene u ovoj zemlji pristaju da budu druge? Uprkos strogim zabranama poligamija i dalje "živi"
profimedia-0187984489 - Copyright Profimedia

Iako zabranjena još od sovjetskih vremena, poligamija u Kirgistanu je jedan od gorućih društvenih problema koji decenijama unosi nemir u svakodnevicu.

Više je razloga zbog kojih je poligamija u Kirgistanu sve češća pojava. Osim jakog uticaja religije koja nije uvek blagonaklona prema ženama, raspad sovetskog saveza i ekonomska kriza doveli su do sloma morala što je rezultiralo normalizacijom poligamije.

Profimedia
 

Ona postoji u ruralnim jednako kao i u urbanim sredinama. Muškarci neretko biraju još jednu suprugu zbog prestiža i povećanja ugleda u društvu. One pak pristaju i ostaju u takvim brakovima jer su ekonomski zavisne te tako ostvaruju pravo na imovinu, piše putnikofer.hr.

U Kirgistanu je suprug vlasnik svega. Od stana i kuće do automobila i kućnog budžeta, sve je u njegovim rukama. On odlučuje o svemu, o odlascima na letovanja, vaspitanju dece, finansijama...

Profimedia
 

U slučaju da žena odluči da napusti muža, venčani listovi se često „zagube“ pa ona ne može dokazati svoja prava na imovinu. Zato je ponekad jedini izbor postati druga žena, udovoljiti željama muškaraca i živeti u poligamnoj zajednici koja je u ovoj državi zakonom zabranjena.

Profimedia
 

U konzervativnom Kirgistanu na razvod se gleda s osudom, zbog čega žene suštinski i ostaju u poligamnim aranžmanima i održavaju brak pod svaku cenu. Položaj razvedene žene je toliko nesiguran da je bolje ostati u braku, čak i onda kada nije jedina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike