Selo Umoja: Afričko utočište koje se bori protiv nasilja nad ženama

15.05.2022

11:00

0

Žene koje dođu u Umoju, dobiće psihofizičku pomoć, ali će automatski postati ambasadorke ljudskih prava

Selo Umoja: Afričko utočište koje se bori protiv nasilja nad ženama
profimedia-0017304342 - Copyright Profimedia

Na severu Kenije, smestila se naizgled obična pokrajina Samburu, koja je poznata po posebnom selu Umoja. Kada pogledate malo bolje, videćete da tamo žive samo žene, a muškarcima je ulaz strogo zabranjen.

Stanovnice sela Umoja ne mrze muškarce, već u miru, pokušavaju da prebrode sve tragične trenutke koje su doživele u životu, a bilo ih je mnogo. Njih 50-ak, odgaja 200 mališana i uče ih o važnosti tolerancije, razumevanja, dobrote i poniznosti.

U patrijarhalnom afričkom društvu još uvek je normalno silovanje, nasilje, dogovoreni i dečji brakovi, i mnoge druge strahote s kojima se stanovnice takvih zajednica svakodnevno susreću.

Kako bi stala na kraj ovakvoj nehumanoj praksi koja se događala u pokrajini Semburu, Rebecca Lolsoli je 1990. osnovala Umoju, utočište za žrtve silovanja, nasilja i ostalih užasa afričkog društva. Utočište je posebno namenjeno za one žene koje je porodica odbacila jer ih je neko „uprljao“ i onesposobio da služe svoju svrhu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NWE (@nwe)

Rebecca je na ideju došla dok je ležala u bolnici nakon što ju je pretukla grupa muškaraca. Pretukli su je kako bi naučila lekciju da više nikada ne sme javno govoriti o ženskim pravima. Od osnivanja sela Umoja, neprestano dobija prijetnje muškaraca koji se ne slažu s liberalnom orijentacijom sela koje se nalazi u tradicionalnoj pokrajini Semburu.

Umoja je okružena ogradom od trnja. Koze i kokoške slobodno lutaju selom, a žene na bambusovim prostirkama prave nakit koji prodaju turistima. To je jedan od glavnih prihoda, uz skromne ulaznice koje naplaćuju posetiocima.

Umoja je aktivna zajednica koja glasno govori o pravima žena. Oni je smatraju afričkom školom ženskih prava. Žene koje dođu u Umoju, dobiće psihofizičku pomoć, ali će automatski postati ambasadorke ljudskih prava. Učiće kak da vaspitaju decu i kako da prebrode strah od nasilja koji im je gotovo urođen.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike