Da li znate šta su serafimi i heruvimi?

28.05.2022

12:30

0

Autor: 24sedam

Svaki čovek ima svog anđela čuvara

Da li znate šta su serafimi i heruvimi?
Crkva Sv Marka 1811 2021 Oltar, foto Katarina Mihajlovic (3) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Zašto je važno da znamo ko su anđeli? Pri duhovnom rođenju, to jest pri krštenju, kako uči hrišćanska vera, svaki čovek dobija svog anđela čuvara i vodiča kroz život.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Anđeo, kažu crkvena učenja, brine o ljudima i nikada se od njih ne udaljava, ukoliko ga oni sami ne udalje kad namerno greše. Nakon smrti, anđeli ljudske duše čuvaju od đavola i pravedne izvode pred Boga.

On (anđeo - poslanik, vesnik, glasnik) natprirodno je biće koje je prisutno u mnogim religijama, čija je dužnost da služi Bogu. Anđeli su stvoreni pre bilo čega drugog. Oni su služitelji i ratnici za slavu Božiju i za dobro ljudi. Voljom Božijom oni su besmrtni i ima ih mnogo. Njihov broj se ne menja, oni se ne žene niti udaju, ne rađaju, niti umiru.

U Knjizi postanja piše da je Bog prvo stvorio nebo - svet duhovni, svete anđele, a zatim zemlju - svet materijalni, i na kraju ljude. Oni su bestelesni i nevidljivi, a samo prilikom javljanja pravednim i čistim ljudima uzimaju obličje u kojem ih je moguće videti.

Profimedia
 

Za anđele se obično kaže da nemaju telo, i zato se nazivaju duhovima. Mada, i to je uslovno rečeno, jer jedino je Bog istinski duh bez tela, koji je sveprisutan.

Samim tim, iako su "duhovi" i "plameni ognjeni" (Ps 104,4) (Jev 1,7), koji žive tamo gde vreme i prostor ne postoje, ipak su ograničeni vremenom i prostorom, i ponašaju se na "materijalan" način, tako da sveti oci često govore o "vazdušnim telima" anđela.

Pravoslavna crkva smatra da postoje tri stepena, to jest hijerarhije anđela: viša, srednja i niža, a potom se svaka od te tri hijerarhije deli na tri čina. Prvu, najvišu i najbližu hijerarhiju Bogu čine: serafimi, heruvimi i prestoli.

 

Profimedia
 

Serafimi

Serafimi su na vrhu, najbliži Bogu. Oni su najviša duhovna bića, prvi od devet činova nebeske hijerarhije. Nazivaju ih i bogoljubivim i plamenolikim, jer plamte ljubavlju prema Bogu. Serafim znači “onaj koji pali”, “onaj koji greje” ili “onaj koji sija”. Još se nazivaju i vatrenim duhovima. To su bića čistog svetla, ljubavi i vatre.

Oni su ti koji sprečavaju da do božanskog nikada ne dođe nimalo negativne energije. Serafimi pomažu da se stvara i prenosi pozitivna energija kroz sve ostale anđele sve do fizičke oblasti. Zbog svoje blizine, čistote i bliskosti sa Bogom, u stanju su da u najvećoj meri prime i odražavaju Božije savršenstvo.

Pošto su najbliži Bogu, njihova dužnost je da upravljaju nebesima. Oni ispunjavaju celu vaseljenu božanskom isceliteljskom moći, čine ljubav, svetlost i vatru Božiju, sklad i savršenstvo.

Opisani su kao veoma visoki anđeli sa šest krila. U knjizi proroka Isaije se pominju kao šestokrila bića: „Serafimi stajahu više Njega, svaki ih imaše šest krila: dvema zaklanjaše lice svoje i dvema zaklanjaše noge svoje, a dvema lećaše.“ (Is.6.2).

Profimedia
 

Heruvimi

Bogomudri i mnogoočiti. Oni imaju sposobnost da drugim, nižim anđeoskim činovima daju i saopštavaju mudrosti koje su primili od Boga na dar. Zbog toga, pripadajući najvišoj hijerarhiji nebeskih umova, prosvećeni od samog tvorca i ispunjeni istinama onoliko koliko pripada njihovom činu, oni očišćuju, prosvećuju i usavršavaju druge - niže činove nebeske hijerarhije.

Reč “heruvim” znači veliko razumevanje ili izlivanje premudrosti.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike