U ovom manastiru na Fruškoj gori žene se mole za potomstvo

25.05.2022

18:23

0

Autor: 24sedam

Čuven po ikoni presvete Bogorodice, gde traže pomoć pripadnici svih vera i nacija

U ovom manastiru na Fruškoj gori žene se mole za potomstvo
Screenshot_92 - Copyright Printscreen/YouTube/ Miroslav Farkaš

Kada je davne 1974. godine Katarina Radosavljević sa svoje dve rođene sestre došla u manastir Beočin na Fruškoj gori, u njemu je bila pustoš, a na njemu nije bilo prozora, ni vrata, čak ni puta. Danas je ovaj manastir kao rajski vrt, u kojem caruje mir i tišina sa 20 monahinja.

Printscreen/YouTube/ Miroslav Farkaš
 

Nadaleko čuven po ikoni čudotvorne presvete Bogorodice, koja je u ovom zdanju već 500 godina, pred njom se mole i traže pomoć vernici svih vera i iz svih krajeva Evrope. Uz njene molitve žene koje nisu mogle da rode, ostvarile su se kao majke, pa u ovom manastiru kažu da imaju preko 700 kumčadi.

Printscreen/YouTube/ Miroslav Farkaš
 

Tokom Drugog svetskog rata ovde je bila partizanska bolnica, pa onda pulmološka bolnica, ali jedno vreme i deo Arhiva Vojvodine. Ka da su u to vreme stigle 3 sestre krenule su sve ispočetka.Sestre su tada zatekle sinovca nekadašnjeg patrijarha Gavrila Dožića, koji je ovde bio lečen. On im je tada rekao da im predaje ključ manastira i da može da ide.

Printscreen/YouTube/ Miroslav Farkaš
 

Ali pošto su znale da je sam i da ne može da da brine o sebi, monahinje su ga zadržale u manastiru i gledala kao oca. Gavrilo je za života dosta pomogao manastiru.Posle postepene obnove manastira počele su da pristižu nove monahinje, priča o čudotvornoj ikoni pročula se na daleko, pa su počeli da dolaze ljudi iz svih krajeva.Ikona je stara 500 godina i bila je u grobljanskoj kapeli. U ratu sa Turcima, kapela je porušena tako da je samo ta ikona ostala čitava. Tada je preneta u crkvu gde i danas stoji.

Crkva manastira Beočin posvećena je vaznesenju Hristovom. Manastir  u drugom svetskom ratu nije rušen, ali je riznica pokradena i sve vrednosti odnete u Zagreb. Deo je vraćen posle rata. U manastiru počivaju mošti Stefana Prvovenčanog, koje su 1815. godine prenesene iz manastira Fenek.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike