Preostala mala kraljevstva: Službenog kralja ima čak i kamen

30.04.2022

14:00

0

Za većinu sveta, era moćnih kraljeva i kraljica je odavno prošla, međutim, postoje monarsi koji još uvek imaju „pravu“ vlast

Preostala mala kraljevstva: Službenog kralja ima čak i kamen
profimedia-0017442239 - Copyright Profimedia

Priče o kraljevstvima i carstvima obično uključuju Rimljane, Grke, Egićane, Persijance, Mongole... U stvari, toliko često govorimo o ovim civilizacijama da je lako zaboraviti na bezbroj drugih kraljevstava i imperija koje su postojale kroz istoriju, a neke od njih, koliko god male bile, postoje i danas.

U svetu danas postoje 43 zemlje kojima je na čelu monarh. Njih 13 je u Aziji, 12 u Evropi, devet u Severnoj Americi, šest u Okeaniji i tri u Africi. U nastavku vam otkrivamo koja su trenutno najmanja kraljevstva na svetu, kao i zanimljivosti o njima.

TAVOLARA - Ostrvo na kome kralj vodi restoran

Tavolara ima kralja koji živi na ostrvu, Antonija Bertoleonija zvanog Tonino. On svojim kraljevstvom šeta u japankama i kratkim patalonama, a kad vreme ne provodi na svom ribarskom brodiću u lovu na ribe ili lignje, vodi jedini restoran na ostrvu.

 

Osim što ima 11 povremenih stanovnika, poznato je i po kozama neobičnih, zlatno žutih zuba. Kraljevstvo Tavolara postoji 185 godina, a iako službeno pripada Italiji, zanimljivo je da nikad nije službeno pripojeno modernoj Italiji.

SVATINI – Kralj afričke države vlada uz majku

Kraljevstvo Esvatini poznatije je po svom starom imenu Svaziland, a nalazi se u kopnenom delu južne Afrike. Na početku 20 veka zemlju su kolonizovali Britanci, od kojih je zemlja proglasila nezavisnost 1968. godine. Zemlja je apsolutna monarhija i na njenom čelu je King Mswati III kralj, ili kako se na lokalnom jeziku zove ta titula –  Ngwenyama.

 

Tradicionalno, uz kralja vlada i njegova majka, a on sam proglašava premijera, ima pravo direktno da bira deo zastupnika u parlamentu i slati predloge zakona u oba doma predstavničkog tela. Zemlja se inače reklamira sloganima “mi smo misterija” i “mi smo tajna”.

REDONDA - Nenaseljeni kamen otkrio je Kolumbo

Nenaseljeno karipsko ostrvo, najmanje od tri koja čine zemlju Antigva i Barbuda, naizgled je grubi kamen površine 1,3 kvadratna kilometra, koji se na najvišoj tački uzdiže 305 metara iznad mora. Otkrio ga je Kristofer Kolumbo 1493. i nazvao ga Santa Maria la Redonda, ali nije na njega pristajao niti se zadržavao. Iako je Kolumbo proglasio upravljanje ostrvom od strane Španije, to nije službeno sprovedeno pa je prvi formalni akt tog tipa napravio Matthew Dowdy Shiell.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Re:wild (@rewild)

BRUNEJ - Mali porezii malo slobode 

Kraljevstvom Brunej, nezavisnim islamskim sultanatom smeštenim na severnoj obali ostrva Borneo, vlada dinastija Bolkiah iz koje potiče i trenutni sultan Hassanal Bolkiah. Zemlja je 1888. postala deo britanskog protektorata, a nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva stekli su 1984. godine.

Politički sastav u zemlji je apsolutna monarhija, što znači da nema demokratski izabranog tela koje predstavlja građane. Zbog toga, ali i drugih ograničavanja političkih i građanskih sloboda, zemlja je jako nisko na listama slobodnih zemalja. S druge strane, poznati su kao zemlja sa jako malo poreza za građanstvo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: putnikofer.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike