Gde žive pravi Beograđani?

04.11.2020

10:30 >> 14:52

0

Beograd ima energiju da sve pretvori u autentične Beograđane

Gde žive pravi Beograđani?
Copyright Foto:24sedam/Goran Sivački

Često na društvenim mrežama možete videti rasprave o tome ko je stari Beograđanin i čiji preci su stotinama godina u glavnom gradu. Delimičan odgovor, iz istorijskih izvora, preneo nam je novinar Zoran Lj. Nikolić, koji najbolje zna tajne podzemnog i nadzemnog Beograda:

– Godine 1521. Otomanska imperija ulazi u Beograd. Pet godina pre toga Mitropolija se povukla u fruškogorske manastire. Tad dobrostojeći Beograđani shvataju da su u nevolji i u varadinskom šancu formiraju naselje Novi Zasad, od koga je kasnije nastao Novi Sad. I eto gde mi treba da tražimo Beograđane.

Zoran Nikolić nam priča da je tokom Prvog srpskog ustanka, početkom XIX veka, kada je Karađorđe oteo Beograd od Turaka, u našem gradu živelo 3.000 srpskih duša. Prilikom prvog popisa, tridesetih godina, bilo nas je nas oko sedam hiljada. Ostalo stanovništvo činili su Turci, Jermeni, Grci, Cincari, ljudi sa svih strana.

Godine 1882, kada je postavljen spomenik knezu Mihailu, bilo je oko 25.000 stanovnika. Početkom XX veka u Beogradu je živelo tačno 69.000 ljudi, do I svetskog rata oko 100.000, a do II svetskog rata u Beogradu je bilo 400.000 stanovnika. Potom, tokom industrijalizacije, Beograd postaje milionski grad.

– Mi smo, zapravo, dođoška varoš. Beograd je uvek imao neku ogromnu energiju da one koji dođu preobrati u autentične Beograđane, iako to nikada nije bio lak posao.

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Istorijsko podsećanje

-Titulu srpske prestonice, pre Beograda, nosili su Smederevo i Kragujevac. U Kragujevcu su štampane prve novine 1834. godine. Prvi univerzitet osnovan je, opet, u Kragujevcu, 1838. Posle tri godine, preseljen je u Beograd.

-Knjaževačko-srpski teatar osnovan je u Kragujevcu 1835. Godine.

-Prvu osnovnu školu „Norma“ za obrazovanje učitelja za slovensko stanovništvo na jugu Evrope osnovao je Avram Mrazović 1. maja 1778. u Somboru.

-Prvi klavir zasvirao je u Šapcu. Kupio ga je brat kneza Miloša Obrenovića, gospodar Jevrem, za svoju ćerku kojoj je učitelj muzike bio Josif Šlezinger iz Sombora.

Možda će vam i ovo biti interesantno:

Ban, labudovi, baba Jula… Nazivi beogradskih brda kriju zanimljive ličnosti i događaje

Beograd za znatiželjne

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike