Brak sa običnom osobom, zagrljaj, redovan posao, bavljenje politikom... Šta nalažu kraljevska pravila u svetu?

21.01.2022

13:00

0

Autor: 24sedam

U svetu trenutno postoji 26 monarhija, a svaka kraljevska porodica ima različita pravila i vrednosti

Brak sa običnom osobom, zagrljaj, redovan posao, bavljenje politikom... Šta nalažu kraljevska pravila u svetu?
profimedia-0196552943 - Copyright Profimedia

Nije tajna da život kraljevske porodice nije tako sladak kao što se na prvi poged čini. To nije samo nošenje prelepih haljina i krune, već i poštovanje strogih pravila i tradicija koje postoje decenijama, ako ne i vekovima.

"Bright Side" je napravio malo istraživanje i uporedio kraljevska pravila u različitim zemljama.

Brak sa običnim čovekom

Istorijski gledano, nije bilo prihvatljivo da se članovi kraljevske porodice venčavaju sa običnim ljudima, ali se s vremenom to pravilo u mnogim zemljama s monarhijama promenilo. Na primer, Kejt Midlton, koja sada nosi titulu vojvotkinje od Kembridža, nije imala kraljevske krvi pre nego što se udala za princa Vilijama.

Profimedia
 

Međutim, to nije slučaj u Japanu — tamo se žena iz carske porodice ne može udati za običnog čoveka a da se ne odrekne svoje titule, kao što se desilo sa princezom Mako. Štaviše, ako običan građanin ima strano državljanstvo, mora ga se odreći pre nego što se venča za nekim plave krvi.

Profimedia
 

Brak sa istopolnim partnerom

S obzirom na to da sve više zemalja legalizuje gej brakove, razumljivo je zapitati se da li članovi kraljevske porodice mogu da se udaju za istopolnog partnera i da li bi njihov partner postao član kraljevske porodice kao što bi to učinio heteroseksualni partner.

Profimedia
 

U Holandiji, prvoj zemlji koja je legalizovala gej brakove 2001. godine, pravila za članove kraljevske porodice koji ulaze u istopolne veze su se promenila tek nedavno: pre toga, pripadnicima kraljevske porodice nije bilo dozvoljeno da se venčavaju sa istopolnim partnerom bez odricanja od svog kraljevskog statusa.

Nepoznato je da li bi članovi britanske kraljevske porodice mogli da stupe u brak sa istopolnim partnerom. Godine 2012. zabeležen je pokušaj da se progura predlog zakona kojim bi osoba bilo kog pola koja je u braku sa članom kraljevske porodice dobila počasnu titulu, ali on nije prošao.

Dodir običnog čoveka

Običnom svetu je zabranjeno da dodiruju članove britanske kraljevske porodice, osim ako oni nisu prvi inicirali zagrljaj. Međutim, to je jedno od pravila koje se često krši, jer vidimo da članovi kraljevske porodice rado pozdravljaju poznate ličnosti, pa čak i fanove.

Profimedia
 

Ovo pravilo ne važi za špansku kraljevsku porodicu, gde je uobičajeno da se osoba poljubi u obraz pri pozdravu. Kraljevske porodice bez problema učestvuju u toj kulturnoj tradiciji.

Redovan posao

Nije tajna da članovima kraljevske porodice nije dozvoljeno da imaju poslove van svoje kraljevske titule. Megan Markl je morala da odustane od svoje glumačke karijere kada je objavljeno da će se udati za princa Harija. Ista stvar se desila i sa Grejs Keli, koja nikada više nije glumila nakon što je postala princeza od Monaka.

Profimedia
 

Za razliku od Britanije, u Holandiji članovi kraljevske porodice mogu da rade redovne poslove bez ikakvih problema. Kralj Vilem-Aleksandar radi kao komercijalni pilot, njegov brat princ Konstantin i njegova supruga takođe imaju normalne poslove, pod uslovom da ti poslovi ne ugrožavaju kraljevske obaveze.

Profimedia
 

U Švedskoj je mužu princeze Madlen ponuđena kraljevska titula, ali je on to odbio jer nije želeo da odustane od karijere.

Bavljenje politikom

Članovima britanske kraljevske porodice nije dozvoljeno da se bave politikom niti da dele svoje mišljenje o bilo čemu što je stvar politike. Isto pravilo postoji u mnogim drugim zemljama, na primer u Norveškoj, gde članovi kraljevske porodice zadržavaju tradicionalnu ulogu, a ne ulogu stvarnih vođa.

Profimedia
 

Na Tajlandu je princeza Ubol najavila svoju kandidaturu za premijera 2019. godine, ali je ubrzo diskvalifikovana jer je njen mlađi brat, koji je kralj Tajlanda, odlučio da je to neprikladno.

Ima i suprotnih pimera. U Bruneju, sultan je premijer zemlje. U Španiji, vojvotkinja Luisa Izabel Alvarez de Toledo je bila u velikoj meri uključena u politiku zemlje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike