Od balege do struje: U Velikoj Britaniji kravlji izmet pretvaraju u energiju

20.11.2021

08:00

0

Jedna krava bi mogla da snabdeva energijom tri domaćinstva godinu dana

Od balege do struje: U Velikoj Britaniji kravlji izmet pretvaraju u energiju
profimedia-0644003377 - Copyright Profimedia

Do sada su prve na optuženičkoj klupi za štetni efekat staklene bašte bile krave. Sada farmeri u Velikoj Britaniji imaju novu ideju: kravlji izmet pretvaraju u energiju uz pomoć specijalnih baterija.

Punjive baterije veličine AA, koje su nazvali „Kau pateri“, se pune balegom od krava sa jedne od najvećih farmi u Velikoj Britaniji.

Praktično rečeno, stado mlekarske zadruge Arlo koje broji 460.000 grla moglo bi da napaja 1,2 miliona domova u Velikoj Britaniji, što je 4% domaćinstava na britanskom ostrvu, piše  Miror.

Ovim rešenjem, kilogram balege pretvara se u 3,75 kvh električne energije, što je dovoljno energije da usisivač radi pet sati ili da se pegla 3,5 sata.

Mlekarska zadruga Arla, koja je razvila baterije sa stručnjakom za baterije, GP Batteries, tvrdi da bi energija nastala iz otpada jedne krave mogla da napaja tri domaćinstva godinu dana.

Neke farme u Velikoj Britaniji već koristi energiju proizvedenu iz kravljeg gnojiva za napajanje čitavih farmi a nusproizvode upotrebljavaju kao đubrivo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike