Baterije su srž: U proizvodnju akumulatora za e-vozila uložiće se 515 milijardi dolara

11.11.2021

10:06

0

Baterije su srž razvoja e-automobila a time i budućnost automobilske industrije i zbog toga sledi pravi cunami ulaganja u taj sektor

Baterije su srž: U proizvodnju akumulatora za e-vozila uložiće se 515 milijardi dolara
Copyright Foto:Pixabay/ Gerd Altmann

Proizvođači automobila planiraju da do 2030. godine potroše 515 milijardi dolara na razvoj električnih vozila i baterija, pokazuje analiza Rojtersa.

Pre manje od tri godine slična analiza najava ulaganja, pokazuje da automobilske kompanije planiraju da potroše 300 milijardi dolara na električna vozila i povezane tehnologije.

Danas se ta brojka uvećala zaviše od 70 odsto, jer uzavrela sklonost ka nultim emisijama ugljenika u megapolisima kao što su London ili Pariz, ali i zemljama od Norveške do Kine, naglasili su hitnost investicija autoindustrije u električna vozila, piše Seebiz.

Analiza pokazuje da proizvođači automobila planiraju da potroše oko 515 milijardi dolara u sledećih pet do deset godina na razvoj i proizvodnju vozila na baterije i napuštanje motora s unutarnjim sagorevanjem.

Navedena ulaganja ne uključuju desetine milijardi dolara koje u dodatne proizvodne kapacitete ulažu najveće svetske fabrike za proizvodnju baterija, mnoge u suradnji sa svojim partnerima proizvođača automobila.

Problem i punjači

Ali, ne predstavljaju samo baterije problem, jer industrija i analitičari zabrinuti su da bi bez značajnih dodatnih podsticaja i povećanih ulaganja u punionice i kapacitet elektromreže, potražnja za električnim vozilima mogla biti daleko ispod sadašnjih agresivnih ciljeva.

Tesla „razvaljuje“

Rojters navodi da se čini da samo „Tesla“, najveći svetski proizvođač električnih vozila, prodaje gotovo svako vozilo koje proizvede, dok ostali kubure sa kupcima. Zbog toga američki proizvođač, koji ima veliku fabriku u Kini, priprema nove "gigafabrike" vredne više milijardi dolara u blizini Berlina i Ostina (SAD), koje će značajno povećati proizvodni kapacitet.

U ovakvim analizama Rojters nije usamljen. Konsultantska firma „Aliks Partners" (AlixPartners) tvrdi da će ulaganja autoindustrije u električna vozila do 2025. godine dostići 330 milijardi dolara. Prema njihovoj analizi već 2020. godine svi svetski proizvođači automobila zajedno su potrošili gotovo 225 milijardi dolara na kapitalne izdatke i istraživanje i razvoj u ovoj oblasti.

Na proizvođače raste i politički i regulatorni pritisak. U sledećih 10 do 15 godina moraju da počnu s postupnim ukidanjem proizvodnje vozila na fosilna goriva, uključujući benzinsko-električne hibride.

Foto:Pixabay/Mikes-Photography
 

Brojne zemlje, od Singapura do Švedske, najavile su zabranu prodaje novih vozila s motorima s unutarnjim sagorevanjem do 2030. godine, a američki predsednik Džozef Bajden rekao je kako želi da 40 do 50 posto prodaje automobila do 2030. godine čine električna vozila.

"Folskvagen" vodi "priključak"

Nemački „Folksvagen“ predvodi „ostatak“ industrije, s ulaganjem više od 110 milijardi dolara u električna vozila i baterije do 2030. godine. Ulaganja „VW“ i mnogih konkurenata, usmerena su na poboljšanje raspona i performansi baterija. A s efikasnijim baterijama snižava se i njihova cena, koja čini veliki deo cene celog vozila.

„VW“, „Dajmler“ i „BMW“ planiraju da potroše ukupno 185 milijardi dolara do 2030, dok Amerikanci iz „GM“ i „Forda“ planiraju 60 milijardi dolara do 2025. godine.

Kineski proizvođači automobila, predvođeni lokalnim partnerom „VW-a“ i „GM-a“  „SAIC Motorom“, najavili su više od 100 milijardi dolara ulaganja tokom sledeće decenije.

Japanci znatno zaostaju, pa su „Honda“, „Tojota“ i „Nisan“ do sada objavili plan ulaganja u električne automobile i baterije u ukupnom iznosi od 40 milijardi dolara. Delom i zbog toga što najveća firma neelektričnih vozila, „Tojota“, razvija hidrogensku tehnologiju umesto klasične „električne“.

I niz drugih vodećih svetskih proizvođača automobila najavilo je prelazak na proizvodnju električnih vozila u nadolazećim godinama.

Britanski „Rols-Rojs“ namjerava da u potpunosti pređe na proizvodnju e-vozila do 2030. godine. I drugi sa Ostrva slede - „Jaguar Lendrover“, „Bentli“ i „Mekklaren“...

Međunarodna energetska agencija predviđa da će, ako se nastave trenutni trendovi, broj električnih vozila, što putničkih što komercijalnih, na svetskim putevima do 2030. godine doseći 145 miliona.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike