Emocije više nisu rezervisane samo za ljude

29.11.2020

18:00 >> 16:45

0

Stvoreni da komuniciraju i pokažu reakcije

Emocije više nisu rezervisane samo za ljude
Copyright Profimedia

Samsung Technology i Advanced Research Lab u SAD-u, razvio je avatare veštačke inteligencije koji se praktično ne mogu razlikovati od stvarnih ljudi, što ovu platformu čini najsličnijoj ljudskoj inteligenciji ikada stvorenoj.

Platforma nosi naziv Neon i predstavlja se kao „računarski stvoreno virtuelno biće koje izgleda i ponaša se kao čovek, sa sposobnošću da pokaže emocije i inteligenciju.

Profimedia

U osnovi, Neon se pojavljuje kao video chat koji izgleda i ponaša se kao čovek koji stvara vlastita iskustva, što praktično znači da temeljno prikuplja i usvaja informacije koje ga okružuju. Otišlo se toliko daleko da ova virtuelna bića čak mogu i zameniti ljudski dodir.

Neoni mogu delovati kao nastavnici, finansijski savetnici, medicinski radnici, vratari, glumci ili TV voditelji. Ali, ne mogu biti od pomoći u inteligentnim radnjama i ne znaju sve.

Iako mogu pozajmiti neke od osobina čoveka, čak usvojiti i sličan izgled i glas, ne mogu biti potpune kopije ljudi i za sada nemaju fizičko otelotvorenje.

Profimedia

Sasvim je izvesno da će poslednja reč tehnologije u vidu avatara nove generacije, izazvati različite reakcije korisnika, od prihvatanja do prezira, jer je stvoreno nešto slično čoveku, a ipak nije čovek.

Da bi bolje shvatili o čemu se ovde radi, pogledajte film „Her“, reditelja Spajka Džounza, koji je na odličan način ukazao na sve prednosti, ali i zamke koje dolaze sa ovakvim novitetima.

Pročitajte još:

Tehnologijom protiv krađa

Diznijev novi robot od koga hvata jeza

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike