Ljudska rasa se baš igra sa sudbinom: Toliko silno želimo da odletimo sa Zemlje, a u isto vreme uništavamo ono najvažnije!

08.02.2023

06:15

0

Autor: A. B.

Globalno tržište lansiranja u svemir procenjeno je na skoro 14,5 milijardi dolara u 2022. i očekuje se da će se skoro utrostručiti, na blizu 43 milijarde dolara, do 2030. godine

Ljudska rasa se baš igra sa sudbinom: Toliko silno želimo da odletimo sa Zemlje, a u isto vreme uništavamo ono najvažnije!
Planeta Zemlja - Copyright Profimedia

Novo istraživanje pokazuje da bi povećano putovanje svemirom moglo poništiti napore da se popravi rupa u ozonskom omotaču.

Uspešna globalna koordinacija za zabranu štetnih gasova hlorofluorougljenika (CFC) i obnavljanje ozona bila je redak klimatski trijumf – ali da li se može ponoviti pred potencijalnom novom pretnjom?

Istraživači sa Novog Zelanda upozorili su da će očekivano povećanje svemirskih putovanja verovatno oštetiti Zemljin ozonski omotač ako se ne preduzmu koordinisane akcije.

Profimedia
Putovanje kroz svemir / Ilustracija

Iako su emisije iz lansiranja raketa trenutno relativno male u poređenju sa drugim ljudskim aktivnostima, mogle bi da porastu do konkurentskih emisija iz avio industrije u narednim decenijama, napisali su istraživači sa Univerziteta u Kenterberiju.

- Mnogi proizvodi emisije iz lansiranja raketa oštećuju ozonski omotač, a pretnja ozonskom omotaču mogla bi biti značajna - stav je naučnika.

Ozon je zaštitni sloj atmosfere koji se nalazi 15 do 50 kilometara iznad površine Zemlje i apsorbuje skoro svu sunčevu UV svetlost, koja može biti štetna za ljude i divlje životinje.

Razne štetne hemikalije su uništile ozonski omotač, posebno na Arktiku i Antarktiku. Ali degradacija je najizraženija na južnoj hemisferi, gde se značajna rupa u ozonskom omotaču formira svakog proleća od 1979. godine.

Industrija vredna milijardu dolara

- Lansiranja raketa predstavljaju opasnost za zaštitni sloj Zemlje jer emituju štetne gasove i čestice „direktno u srednju i gornju atmosferu, gde se nalazi zaštitni ozonski omotač - napisali su istraživači.

Pored štetnih materija koje se oslobađaju sagorevanjem raketnog goriva, svemirski otpad iz delova koji izgore po povratku na Zemlju takođe raspršuje štetne čestice u atmosferu.

Bez razvoja u tehnologiji raketa i goriva, ove emisije će se povećati kako svemirski sektor brzo raste u svakom regionu sveta.

Oko 70 zemalja sada ima svemirske agencije, a privatne svemirske kompanije takođe postaju sve češće. 

Profimedia
Putovanje kroz svemir / Ilustracija

- S obzirom na potencijal za rast u svemirskom sektoru, postoji razlog za zabrinutost. Zagađenje koje dolazi od raketnih bacača i odlaganje svemirskog otpada nije regulisano ni pod kojim okvirom - ističe se kao poseban problem u studiji.

Na globalnom nivou, manje kompanije su takođe u porastu. Samo Indija je od maja 2021. imala ukupno 368 preduzeća u oblasti svemirske tehnologije, zbog velikih ulaganja u sopstvenu komercijalnu svemirsku industriju.

Globalno tržište lansiranja u svemir procenjeno je na skoro 14,5 milijardi dolara u 2022. i očekuje se da će se skoro utrostručiti, na blizu 43 milijarde dolara, do 2030. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike