Ne morate ići sve do Marsa da biste dobili suvenir iz svemira! Činjenice o astronomiji o kojima niste učili u školi

31.01.2023

15:12

0

Autor: A.G.

Od mirisa mesa do mesečevog kamenja, kosmos nas neprestano iznenađuje

Ne morate ići sve do Marsa da biste dobili suvenir iz svemira! Činjenice o astronomiji o kojima niste učili u školi
Zanimljivosti o svemiru - Copyright NASA/JPL-Caltech via AP

Kada pogledate u nebo i vidite kako Sunce sija prema vama, teško je reći koliko je ono zaista veliko. Dakle, razmislite o ovome - oko milion duplikata Zemlje može udobno da stane u Sunce. Da nam sunce ne snabdeva energiju, drhtali bismo u mraku, dok njegovo jezgro oslobađa energiju koja je ekvivalentna 100 milijardi nuklearnih bombi.

Ovo je samo deo astronomskih zanimljivosti o kojima niste učili u školi.

Šetnja u svemiru može izazvati želju za šniclom

Astronauti koji su se vraćali iz svemirske šetnje primetili su aromu raznih mirisa na svojim svemirskim odelima, od metala do odreska pečenog na drvenom uglju. To je zbog policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH), koji su nusproizvodi umirućih zvezda.

AP photo
 

Gledanje u zvezde je (skoro) kao gledanje u prošlost

Pošto su zvezde tako daleko i njihovoj svetlosti treba toliko vremena da stigne do Zemlje, moguće je da je zvezda koju gledate već mrtva. Dobar primer su Stubovi stvaranja, koji su deo regiona koji se zove Maglina Orao i koji je udaljen 7.000 svetlosnih godina od nas. Te „već mrtve“ zvezde su retke, tako da je većina zvezda na nebu još uvek netaknuta, i biće još nekoliko milijardi godina.

Profimedia
 

Mesečevo kamenje

Ne morate ići sve do Marsa da biste dobili suvenir iz svemira. Kada su na Zemlji testirani meteoriti iz pustinje Sahare i Antarktika, otkriveno je da neke stene potiču sa Marsa.

Profimedia
 

Optička varka

Sunce i Mesec mogu izgledati prilično slične veličine kada pogledate u nebo, ali ne dozvolite da vas oči zavaraju. Sunce ne samo da je 400 puta veće već je i 400 puta dalje od Zemlje od Meseca. To rastojanje daje iluziju da su slične veličine.

Profimedia
 

Mir i tišina su van ovog sveta

Ako vam treba malo vremena da se opustite i izbacite svu buku sa Zemlje, možda biste želeli da idete u svemirsku šetnju. To je zato što obično ne možemo da čujemo zvuk u svemiru.

Profimedia
 

Čak ni suze neće pasti

Bilo da se radi o suzama ili običnoj vodi, bestežinska atmosfera u svemiru dovodi do toga da tečnost prijanja na površinu, a ne da pada. Kada su u pitanju suze, one će samo formirati mehuriće oko očiju, tako da ćete izgledati kao vanzemaljac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike