Istorija torte rigojanči: Uspomena na velikog violinistu i tragičnu ljubav

13.11.2021

19:30

0

Prema jednoj verziji, tortu je napravio sam Rigo Janči i koji ju je servirao svojoj dragoj Klari uz reči: "Probaj, braon je kao moja koža, a sladak kao tvoje srce".

Istorija torte rigojanči: Uspomena na velikog violinistu i tragičnu ljubav
Rigo Janči i Klara (1) - Copyright Printscreen/YouTube

Strastveni ljubitelji slatkiša su sigurno čuli za čuvenu tortu rigojanči i verovatno im je među favoritima. Iza ovog slatkiša krije se zanimljiva priča o velikom violinisti i tragičnoj ljubavi.

Printscreen/YouTube
 

Rigo Janči rođen je u Mađarskoj i bio je romski virtuoz na violini. Rano je osnovao orkestar i uglavnom su svirali po kafana a krajem XIX veka otisnuli su se u Evropu. Tokom gostovanja u jednom otmenom francuskom restoranu, primetila ih je Klara Vord, ćerka industrijskog magnata iz Detroita i supruga belgijskog princa. 

Klara je bila prava lepotica. Slikaru Tuluz-Lotreku je bila muza a navodno joj se udvarao Marsel Prust. Postoji i priča da je car Vilhelm II zabranio njene fotografije u Nemačkoj jer je smatrao da je njena lepota suviše provokativna. 

Printscreen/YouTube
 

Mlada dama je sve češće navraćala u lokal kako bi slušala muziku i gledala u šefa orkestra. Ljubav je planula i za ono vreme odlučuju se na skandalozan potez: Klara napušta muža i sa Jančijem beži iz Pariza u Mađarsku. 

Priča o njihovoj zabranjenoj ljubavi se brzo proširila Evropom. Novinari su ih pratili u stopu, a javnost se zgražavala. Za to vreme oni su uživali u svojoj ljubavi i putovanjima. Ubrzo su se i venčali a kumovi su im bili američki i engleski ambasador u Nemačkoj. 

U to vreme je nastala čuvena torta ali postoji više verzija kako je nastala. Po jednoj, tortu je napravio kuvar u jednom restoranu u Parizu koji je ugostio Jančija i njegov orkestar. Po drugoj slatkiš je nastao u Beču a po trećoj za tortu je zaslužan jedan promućurni budimpeštanski poslastičar koji se obogatio na ovom kolaču.

Profimedia
 

Postoji i četvrta verzija po kojoj je lično Rigo Janči napravio čuveni desert koji je servirao Klari uz reči: "Probaj, braon je kao moja koža, a sladak kao tvoje srce".

Ali ljubav između Klare i violiniste nije dugo potrajala. Pričalo se da joj je muzičar bio neveran i da ga je zbog toga napustila početkom XX veka. Udavala se još dva puta ali nikada nije prebolela raskid sa svojim violinistom. Umrla je u Padovi 9. decembra 1916. godine od upale pluća. Imala je samo 43 godine. 

Ni Rigo Janči nije lako podneo razvod. Preselio se u Njujork gde je pokušao da napravi muzičku karijeru ali mu to nije pošlo za rukom. Preminuo je 1927. godine na ulici, siromašan i gladan. Kolač nazvan po njemu je i dalje popularan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike