Strah od lifta i kako da ga izlečite hranom

27.09.2020

21:00 >> 16:45

0

Pokvariće se, survaće se, ostaću unutra zaglavljen – razlozi koje navode ljudi koji se plaše

Strah od lifta i kako da ga izlečite hranom
Pixabay

Bez obzira koliko zgrada ima spratova osobe, koje imaju panični strah od lifta, će ići peške. Bolje i da se umore nego da počnu da se preznojavaju, plaču, gube dah…

Strah od lifta dovodi do socijalne distance – osoba koja se plaši ulaska u lift izbegava odlazak na mesta koja se nalaze na visokim spratovima. Kako ne žele da se penju na dvadeset i neki sprat, mnogo im je jednostavnije da izbegavaju posete rođacima, prijateljima ili da prisustvuju manifestacija koje se održavaju u zgradama na visokim spratovima.

Kod nekih se ova fobija razvila pošto su se zaglavili i proveli nekoliko sati u liftu a skučeni prostor je kod njih izazvao neku vrstu klaustrofobije. A zapravo razloga za paniku nema. Treba biti miran i sačekati pomoć koju možete pozvati pritiskom na dugme za zvono na kontrolnoj tabli ili jednostavno lupajte – neko će vas sigurno čuti. U svim liftovima postavljena su obaveštenja sa brojevima telefona koje treba pozvati u slučaju da se lift zaglavi ili nešto drugo nepredviđeno dogodi.

Doprinos ovoj fobiji, koja još uvek nema zvanično ime, dali su horor filmovi u kojima se često nešto strašno događa baš u liftu i sve je to praćeno muzikom koja još više pojačava osećaj straha. A zapravo, vožnja lifom nosi veoma mali rizik. Još 1853.godine Elijah Otis je napravio sigurnosne kočnice i od tada svaki novi model je lifta je sve sigurniji i bezbedniji  jer postoji više nivoa zaštite.

Pixabay

Jedan od načina da se prevaziđe strah od lifta je sedenje i gledanje u stakleni lift nekoliko sati. To dosta može da pomogne da se smiri uznemirenost. Ako je strah ozbiljnije prirode, treba potražiti profesionalnu pomoć.

Jedna grupa psihologa je mislila da ovu vrstu straha mogu da izleče hranom! Ideja je potekla od eksperimenata na životinjama kojima je bila uskraćivana hrana i voda a potom su bile nagrađivane u stresnim situacijama.

Upravo ta metoda primenjena je na dvojici džentlmena. Jedan od njih je bio biznismen koji je imao nesreću da se nekoliko puta u toku dve nedelje zaglavi u liftu. Sve je to kratko trajalo ali je to kod njega izazvalo strah pa se narednih pet godina svakog dana do svoje kancelarije na XVI spratu, penjao stepenicama.

Kako do tada poznate metode psihoterapije nisu dale rezultate, pacijentima je rečeno da pre ulaska u lift ne jedu i ništa ne piju. Kada su došli narednog jutra, terapeut ih je uveo u lift u kome je bio postavljen sto sa svakojakim đakonijama. Narednih 35 minuta pacijenti su degustirali hranu i piće vozeći se liftom gore-dole. Potom je od njih zahtevano da se što više voze liftovima u okolnim zgradama. Verovali ili ne, ali nervoze više nije bilo i delovalo je da je njihov problem rešen.

Ali samo na kratko. Nekoliko dana kasnije prijatelj od jednog pacijenta je namerno zaustavio lift što je bilo dovoljno da ga preplavi znoj a strah se povrati. Ponovo je terapeut morao da pripremi gozbu u liftu i biznismen je bio izlečen. Simptomi se nisu vraćali dve godine.

Poučeni ovim eksperimentom, terapeuti savetuju one koji imaju fobiju od lifta da sa sobom nose neki slatkiš koji će im pružiti utehu ukoliko ih obuzme strah dok se voze električnim dizalom.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi