Ko bi pristao na ovakav život? Bizarna zgrada sa stanovima kao veš-mašinama od 10 kvadrata

08.12.2021

16:30

0

Izgrađena 1972. godine kao sjajan primer futurističkog dizajna

Ko bi pristao na ovakav život? Bizarna zgrada sa stanovima kao veš-mašinama od 10 kvadrata
profimedia-0641095314 - Copyright Profimedia

Izgrađena 1972. godine, Nakagin kula bila je merilo posleratnog ekonomskog procvata Japana

Naizgled sastavljena od kutija s jednim okruglim prozorom, a zapravo stambena zgrada namenjena ljudima. Ali ko bi živeo u ovim kutijama za šibice?

Profimedia
 

Ova zgrada je redak primer japanske arhitekture zvane "metabolizam". Bila je to umetnost dizajna koja se rukovodila idejama biološkog organskog rasta i razvoja. Možda je upravo ovo mesto njen najbolji primer.

Sastoji se od dva tornja, koji imaju 11 odnosno 13 spratova. Sveukupno broje 140 "kapsula", odnosno jednosobnih stanova, čija je površina svega deset kvadrata. Kupatila su veličine onih kakve viđate u avionima, a u ovu minijaturu nekako su stali su i rerna i televizor i frižider.

Profimedia
 

Čak se i prozori uklapaju u izgled avionske kabine. Loša vest je da se ne mogu otvoriti.

U zgradi su uglavnom živeli muški radnici kojima je samo trebala soba za spavanje. Do pre nekoliko godina ovde je još bilo mnogo stanara, ali danas ih je svega dvadesetak. Njeni stanovi koriste se uglavnom kao skladišta ili kancelarije, a većina ih samo propada.

Profimedia
 

Mišljenja o zgradi su podeljena. Dok neki potajno navijaju da se sruši, drugi smatraju da je reč o prekrasnoj arhitekturi koja nas podseća na "sve one puteve kojima još nismo išli", barem je tako napisao jedan kritičar arhitekture za "New York Times".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike