Mesto gde počiva uspavana lepotica! Najpoznatija izložba mumija na svetu

21.11.2021

16:30

0

Sablasna turistička atrakcija na Siciliji

Mesto gde počiva uspavana lepotica! Najpoznatija izložba mumija na svetu
profimedia-0432011899 - Copyright Profimedia

U predgrađu Palerma na Siciliji, preko 8000 tela izloženo je u katakombama Kapućinskog manastira.

Do kraja 16. veka broj stanovnika manastira značajno se povećao, pa se povećavala i potreba za većim grobljem. U tu svrhu monasi su iskopali kriptu ispod crkve. Tela su s groblja prebačena u novu kriptu, gde počivaju u različitim stanjima mumifikacije.

Iako su katakombe prvobitno bile izdvojene kao mesto počivanja kaluđera, bogatiji građani počeli su da plaćaju da se u njima balsamuju.

Profimedia
 

Razdvojena prema starosti, polu, zanimanju i socijalnom statusu, mumificirana tela nalaze se u otvorenim kovčezima, vise sa zidova hodnika ili su nagomilana na policama. Postoje posebne sobe za device, žene, muškarce, decu i odojčad.

Neki bolje očuvani leševi još uvek imaju netaknutu kosu i zube, sa prepoznatljivim izrazima lica.

Jedan od najjezivijih prikaza je dete, Rozalija Lombardo, koja je umrla 1920. i bila je jedna od poslednjih ljudi koji su balsamovani u katakombama. Prozvana je "Uspavana lepotica" zbog izvanredne očuvanosti. i sto godina posle smrti devojčica deluje kao da spava.

Profimedia
 

Monasi su tokom godina usavršavali metode očuvanja tela, a porodice pokojnika su davale odeću za oblačenje svojih najmilijih i često su im dolazile u posetu. Bio je to sveukupno skup poduhvat i znak prestiža koji su zbog troškova održavanja mogle priuštiti samo najbogatije porodice u Palermu.

Profimedia
 

Prostorija je podeljena u posebne delove, a mnoga tela su zaštićena žičanim kavezima jer su turisti odnosili delove skeleta kao sablasne suvenire.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike