Otkačena zabava ili bacanje hrane? Pet najboljih borbi za hranu širom sveta

12.11.2021

20:00

0

U mnogim kulturama širom sveta čine važan deo tradicije

Otkačena zabava ili bacanje hrane? Pet najboljih borbi za hranu širom sveta
profimedia-0273732000 - Copyright Profimedia

Bilo da se radi o tradicionalnim ritualima ili samo veoma neurednoj zabavi, nudimo vam nekoliko najzabavnijih borbi za hranu kojima se možete pridružiti na svojim putovanjima širom sveta.

Haro festival vina, Španija

Stanovnici španskog grada Haro u regionu La Rioha, koji je poznat po dobrom vinu, neguju običaj pokazivanja zahvalnosti za obilne useve grožđa. Na festivalu Svetog Petra u junu svake godine, oni ne piju samo proizvode iz regiona, već jedni na druge bacaju oko 70.000 litara crnog vina. Posetioci festivala moraju da nose belo, sa crvenim pojasom. Naoružani vodenim pištoljima i kantama, provode sat vremena polivajući jedni druge poznatim vinom u regionu.

Bitka pomorandžama, Italija

Bacanje pomorandži na ljude deo je karnevala održava se u italijanskom gradu Ivreju. Iako postoji mnogo italijanskih festivala koji uključuju gađanje hranom, borba pomorandžama je najveća borba za hranu u ovoj zemlji. Bacači pomorandži paradiraju ulicama, kako peške tako i u kolima, predstavljajući seljane iz prošlosti koji bacaju kamenje na trupe tiranina.

Svetsko prvenstvo u gađanju kolačima, Engleska

Inspirisan ludorijama komičara Čarlija Čaplina u filmu „Iza ekrana“, u Kentu se održava godišnje prvenstvo u bacanju kolača. Seljani i posetioci grada stajali su u redu da gađaju pitama jedni druge od 1967. godine. Timovi bacača pita okupljaju se iz celog sveta, oblačeći haljine koje se obično očekuju na ovim ludim događajima. Kako borba počinje, takmičarima se dodeljuju bodovi prema tome gde su njihovi zaštitni projektili pogodili protivnika. Direktan pogodak u lice postiže najveći rezultat, a ako tri puta promašite metu, možete dobiti kaznu. Pite se mogu bacati samo levom rukom, a praćke nisu dozvoljene.

Festival bacanja pasulja, Japan

Festival bacanja pasulja održava se 3. februara svake godine u Japanu kako bi se proslavio dolazak proleća. Pasulj se simbolično baca da bi oterao zle duhove i obezbedio sreću tokom naredne godine. Nastao kao privatni porodični festival na kojem bi stariji muškarac nosio đavolju masku dok bi ga drugi gađali pasuljem, ovaj događaj se razvio u javnu stvar. I u hramovima se sprovode rituali bacanja pasulja. Takođe, po tradiciji, valja  jesti jedan pasulj za svaku godinu svog života. Često se jede dodatni pasulj da bi oterao zle duhove i doneo sreću.

Voćne torte u vazduhu, Amerika

Stanovnici Manitou Springsa okupljaju se krajem januara svake godine kako bi osmislili najjedinstvenije sredstvo bacanja ostataka voćnog kolača u vazduh.

Nakon što su donirali svežu hranu lokalnoj banci hrane, takmičari se postavljaju u red da vide ko može najdalje da lansira svoj voćni kolač. Ručno bacanje, praćke, pa čak i topovi korišćeni su za pokretanje božićnih ostataka. Godine 2007. grupa inženjera Boinga osmislila je metod pogona kojim je njihov voćni kolač dostigao rekordnih 433 metra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike