Putovanje po najlepšim svetskim knjižarama: U Veneciji su knjige smeštene u gondoli, a u Portu će vas očarati crveno stepenište prepuno knjiga

05.04.2021

17:00 >> 09:15

0

Izdvojili smo pet knjižara koje treba posetiti ukoliko posetite gradove u kojima se one nalaze

Putovanje po najlepšim svetskim knjižarama: U Veneciji su knjige smeštene u gondoli, a u Portu će vas očarati crveno stepenište prepuno knjiga
Copyright Profimedia

Putovati se može na razne načine. Najviše volimo ona mesta koja imaju plažu ili lep pejzaž. Tražimo i ona sa bogatom istorijom i kulturnim spomenicima. Nekako u svemu tome ostaju skrajnute biblioteke i knjižare jer nikada nemamo dovoljno vremena da i njih istražimo.

Zato vas sada vodimo u obilazak nekih od najlepših biblioteka na svetu!

Na levoj obali Sene u Parizu nalazi se knjižara „Šekspir&Co” koja je otvorena 1919. godine i koja je prava mala turistički atrakcija i ispred nje su često redovi. Knjižara zakazuje redovno susrete sa savremenim piscima koji čitaju svoja dela.

Profimedia

Svojevremeno je list Gardijan knjižari „El Ateneo Grand Splendid“ u Buenos Airesu u Argentini, dodelio titulu najlepše. Ova knjižara se nalazi u pozorištu koje je svoja vrata za javnost otvorilo 1919. godine. Od 2000. godine pozorište je pretvoreno u bioskop ali je veći deo arhitektonskih rešenja ostao isti. Zamislite samo balkone nekadašnjeg pozorišta koji su ispunjeni knjigama!

Profimedia

Jedna od neobičnijih knjižara se nalazi u Veneciji i zove se „Akua Alta“. U jednoj sobi nalazi se gondola do vrha ispunjena knjigama. Druga soba ima kadu koja se utapa u literaturi. Sam naziv „Akua Alta“ znači „velika voda“ a šarmu ovog mesta doprinosi i direktan pogled na venecijanske kanale.

Profimedia

Prema nekim pričama knjižara u neogotičkom stilu, „Lelo i Irmao“ u Portu u Portugalu, bila je inspiracija čuvenoj Džoan Kejtlin Rouling. Glavno mesto u ovoj knjižari je zavojito crveno stepenište koje je dopunjeno vitražom sa ukrasnim cvetovima. Još jedna zanimljiva karakteristika prostora su bronzani reljefi književnih ličnosti između polica s knjigama.

Profimedia

U susednoj Rumuniji, u prelepoj istorijskoj zgradi u starom delu Bukurešta, smeštena je knjižara Katuresti Karusel. Otvorena je 2015. godine u restauriranoj zgradi iz 19. veka i odmah je postala mesto koje se rado posećuje. Knjižara se prostire na šest nivoa a na poslednjem spratu se nalazi bistro. Tu je i galerija posvećena savremenoj umetnosti na prvom spratu i multimedijalni prostor u podrumu.

Profimedia

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike