Nova turistička atrakcija u Rimu: Mesto gde je ubijen Julije Cezar

16.05.2021

15:30 >> 10:22

0

Zamišljen kao muzej na otvorenom, Area Sakra će imati uzdignuta šetališta, pešačke staze, kao i natkriveni izložbeni prostor

Nova turistička atrakcija u Rimu: Mesto gde je ubijen Julije Cezar
Copyright Profimedia

Glavni grad Italije će od sledeće godine moći da se pohvali sa novom atrakcijom – lokacijom za koju se veruje da je mesto gde je izvršen atentat na Julija Cezara i koje će prvi put biti otvoreno za javnost.

Mesto je poznato pod nazivom Area Sakra i nalazi se južno od Panteona, na trgu Largo Di Tore Argentina gde se nalaze ostaci četiri antička hrama i Pompejevo pozorište.

Upravo na tom mestu, 15. marta 44. godine pre nove ere, grupa senatora je ubila Julija Cezara. Jedan od atentatora bio je i Cezarov prijatelj, Marko Junije Brut.

Profimedia

Kako navodi časopis Smitsonijan, trg je otkriven tokom dvadesetih godina prošlog veka dok su radnici rušili srednjovekovne kuće po nalogu fašističkog vođe Benita Musolinija. Od tada je ovo arheološko nalazište bilo zatvoreno za javnost, a moguće ga je bilo videti samo sa nivoa ulice.

Iako zabranjen za posetioce, godinama je velika kolonija mačaka lutalica naseljavala ovaj trg. O njima će se sada brinuti neprofitna organizacija za brigu o životinjama.

Kada se transformiše u muzej na otvorenom, Area Sakra će imati uzdignuta šetališta, pešačke staze, kao i natkriveni izložbeni prostor. Radovi na projektu, koje finansira italijanska juvelirska kuća Bulgari, započinju sledećeg meseca, prenosi travelmagazine.rs.

Profimedia

Ovo je samo još jedna u nizu turističkih atrakcija u Italiji. Uglavnom se radi o znamenitostima koje su obnovljene ili otvorene po prvi put, a koje će dodatno obogatiti ponudu zemlje. Jedna od takvih znamenitosti je i grobnica prvog rimskog cara.

Takođe, u Pompeji (južno od Napulja, oko 225 km od Rima), restaurirana je i antička javna kuća, kao i objekat koji je služio za prodaju hranu. Obnovljen je i muzej Antikvarijum, prepun antičkog blaga, koji je ove godine prvi put, posle nekoliko decenija, počeo svakodnevno da prima posetioce.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike